Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Аюрведа

Освободете се от токсините

Галина Спасова 10-09-2012
Аюрведа : Освободете се от токсините - здраве, черен дроб, токсини, хепасейв, аюрведа
Интервю с д-р Антоанета Заркова, специалист по вътрешни болести и Аюрведа.

Д-р Заркова, защо при болест, а и за да се съхрани здравето, още древните са придавали първостепенна важност на методите за прочистване на организма?
Защото токсините имат роля при много заболявания. От гледна точка на Аюрведа токсините се увеличават в резултат от разбалансиране на енергиите, нарушава се процесът на смилане на храната, усвояването й става непълноценно. Останалите несмлени части заедно с дебалансивните енергии образуват токсините, които се установяват в слабите места на организма. Затова древната система е толкова фиксирана върху премахването на токсините.

И сега, в края на лятото и началото на есента, е най-подходящото време за начало на пречистванията. Когато се сменят сезоните, енергиите в организма се дестабилизират и точно това е моментът, в който токсините стават податливи за извеждане. Другият подходящ период е ранната пролет. Особено по отношение на черния дроб сега времето е много подходящо, защото според Аюрведа той е огнен орган и през горещия сезон в него е натрупана огнена енергия. А знаем, че черният дроб е изключително ангажиран в детоксикацията.

Най-преките пътища за натрупване на токсини?
Най-вече неправилното хранене и неправилният режим. Не може да се поема храна преди предишната да се е смляла или да се яде късно вечер. По принцип много се разчита на периода в полунощ – тогава черният дроб е най-активен в пречистващата си функция. Но ако по същото време сме го ангажирали да храносмила пържоли, той прави това и отлага пречистването. То обаче не настъпва, защото същата грешка се прави и през следващите дни. Честото приемане на храна също обърква храносмилането, защото слагаме в стомаха храна още докато предишната порция не е преминала поне донякъде „по трасето”.

Вредно е заедно с храната да се пият големи количества ледени течности. Храносмилателните ензими трябва да са с оптимална температура и концентрация. Когато охладим системата и силно разредим ензимите, те не могат да свършат своята работа. Ако храната е суха, е допустимо малко количество течност, но не силно изстудена. За да не се акумулират токсини, не трябва да се приемат много различни продукти в рамките на едно хранене.

Има ли външни признаци за натрупани токсини?
Налеп по езика, лош дъх, лоша миризма на потта, сутрешна скованост в ставите (околоставните структури са любимо място за токсините). Практикуващите йога усещат това много ясно – ако само една вечер хапнат късно и много, сутринта не могат да направят упражненията в пълен обем. Но човек, чието сутрешно движение се изчерпва с навеждане за завързване на обувките, няма как да разбере това.

Какво е най-достъпното пречистване?
Има различни средства. Полезно е един път дневно да се пие чай от джинджифил и сладък корен. Специфична билка, мощно пречистващо средство на черния дроб, е аюрведичната пикрориза куроа. У нас тя е регистрирана като препарата „Хепасейв”. Добре е да се приемат 1-2 супени лъжици зехтин сутрин на гладно заедно с една или две капсули „Хепасейв”, после се изпива голяма чаша топла вода. Желателно е курсът на пречистване да се съпровожда с повече растителна храна.

Неслучайно аюрведичната система за пречистване е много стройна, основана на строги принципи, открити още в древността. Организмът се омаслява – и вътрешно, и външно, за да се изведат навън мастноразтворимите токсини. Човешкият организъм се справя по-лесно с извеждането на водноразтворимите.

Токсините могат да се отложат навсякъде, по принцип - в най-кръвоснабдените органи като черния дроб и бъбреците. Своеобразно депо за токсини е мастната тъкан. Затова когато хората с наднормено тегло започват да отслабват, в организма им се отделя голямо количество токсини. Така че в периода на отслабване трябва да се помогне на черния дроб и „Хепасейв” е много подходящ за целта.

Мотивация ли не достига, за да се грижим за здравето си?
Според Аюрведа тялото е материализация на съзнанието. И всички проблеми в тялото имат корен в психиката и съзнанието. Оттам тръгват нещата. Ако се ориентираме само към физическото тяло, всъщност се насочваме към крайните етапи на процеса. Ако на ниво съзнание има инертност, липса на динамика – това се материализира в тяло, което кореспондира с психическата настройка. Тежко тяло, мързел, липса на желание за движение и активност.
 

------------------------------------
За консултация с д-р Заркова:
0887 485341




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg