Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Аюрведа

Лечение на простуда по аюрведа

Петър Галев 01-12-2009
Аюрведа : Лечение на простуда по аюрведа - Здраве, д-р Антоанета Заркова, стрес, грип, настинка, респираторни заболявания, Comfortex, NeOx

Д-р Антоанета Заркова,  Специализирана болница по хематология и лекар в аюрведичния център „София” пред Хелт медия:

Как аюрведа може да помогне да се преодолеят проблемите, свързани с актуалната вълна от грип и други респираторни заболявания?
На първо място, аюрведа обръща внимание върху неакумулирането на токсини в организма и от друга страна – балансирането на тялото и духа. Стресът например е признат като основен фактор, предизвикващ и подпомагащ заболяванията. Съвременната медицина отдавна е доказала, че стресовите хормони имат мощно потискащо действие върху имунната система.

 Така че паниката, свързана със страх от заболяване, може доста да ни навреди.

Но ако вече имаме простуда?
В първите 1–2 дни от заболяването е добре да се въздържаме от храна или да се храним много умерено. Трябва да приемаме много топли течности, чрез които да се постига изпотяване. Чаят от пресен джинджифил е много подходящ за тази цел. При подобрение на общото състояние и завръщане на апетита трябва да започнем захранване, съчетано с някои препарати, съдържащи природни масла.

В България такъв препарат е Comfortex. Той увеличава храносмилателния капацитет и предпазва от подуване и тежест в корема. Важното е, че е напълно натурален продукт. Захранването трябва да започне с лека храна – овесена или ечемичена каша, изобщо леки и лесно усвоими храни.

Не приемам разпространените напоследък мнения при заболяване да се приема „силна храна” – месо, мазнини, пържени ястия. Това напълно се отхвърля от аюрведа, а и от другите източни медицински школи.

Как се преодоляват болките в ставите и мускулите и схващането?
Правилният хранителен режим и приемът на много течности намалява количеството на токсините в организма. След като острият период на заболяването с висока температура е преминал, може да се прилага лечебен масаж, съчетан с втриване на лечебни масла.

По аюрведа препоръчвам маслото NeOx, което е съставено от извлеци от няколко лечебни билки с противовъзпалителен и противоболков ефект. Пациентът може и сам да се масажира с лечебно масло, ако няма кой да му направи масажа.

Вие препоръчвате промивка на носа с хипертоничен разтвор, какво представлява тя?
Това е една древна и много ефективна методика и от йога, и от аюрведа. Признава се и от много специалисти по УНГ в модерната медицина. Този метод може да се използва за профилактика, а не само за лечение. Препоръчва се и за напълно здрави лица.

Как точно се прави?
Взема се една малка каничка с чучур. В нея се сипва хладка вода от чешмата, с приятна на допир температура. На 150 милилитра вода се слага половин равна чаена лъжичка сол, която се разбърква добре. След това човек се навежда над мивката с обърната на едната страна глава и сипва от тази течност в горната си ноздра, без да смърка. Важното е през това време да се диша само през устата. Разтворът промива носа и излиза навън.

Процедурата се повтаря и с другата ноздра. След това носът се издухва леко. Непосредствено след промивката не е добре да се излиза на студено. Промивката прочиства много добре лигавицата и укрепва устойчивостта й към болестотворните агенти.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg