Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Аюрведа

Аюрведа, токсини и стрес

health.bg 29-10-2012
Аюрведа : Аюрведа, токсини и стрес - здраве, черен дроб, аюрведа, токсини
Науката аюрведа счита, че много от болестите се дължат на образуване и натрупване на токсини в организма и именно заради това централно място в нейните лечебни методи заемат пречистванията.

Идеята за опасното влияние на токсините не е приоритет на аюрведа и не е някакъв архаизъм.

Модерната медицина също отчита тяхното значение и ако отворите един американски учебник по хематология от преди две години, вътре ще прочетете, че една от формите на остра левкемия се дължи вероятно на натрупване на токсини в организма.
Аюрведа е една уникална система за очистване, защото при нея освобождаването от токсините е дълбоко и сложно, а в същото време не е неприятно за пациента. По време на аюрведичното прочистване се консумират определени храни и билкови чайове, които алкализират организма – това е едно задължително условие, за да могат токсините да се премахнат.

Друго нещо, което, така да се каже, е запазена марка на аюрведата, е вътрешното и външното омасляване на тялото. Всички останали системи изкарват от тялото водноразтворимите токсини, но тези, които са мастноразтворими – те не ги пипват. Единствено аюрведа го прави и тя го прави прекрасно. Още един важен прийом в аюрведичното пречистване е приемът на билки, които увеличават отделянето на жлъчни киселини и соли.

В състояние на стрес токсините просто не пускат, затова нервната система трябва на всяка цена да бъде успокоена. Това се постига чрез аюрведичен масаж, който се прави ежедневно. Целта е нервната система, която командва дейността на вътрешните органи, да превключи от симпатикова стимулация, или както още се нарича този режим – „бий се или бягай”, към другия режим – „остани и играй”. При аюрведичния масаж се използват редица рефлексогенни методи, чрез които се въздейства върху различни зони на тялото. Те от своя страна действат рефлекторно върху вътрешните органи – основно върху червата.

Аюрведичните пречиствания трябва да се правят поне веднъж годишно - за предпочитане на границата между сезоните. Счита се, че тогава тези енергии са лабилни и се чистят естествено. Граничните сезонни периоди се използват много стриктно от аюрведа за профилактично очистване при хората, които нямат някакви медицински проблеми.  
Основното е човек да се храни съобразно апетита си или, казано по друг начин – съобразно възможностите си да усвоява правилно храната. Трябва да се стремим да избягваме късната вечеря и да не консумираме нищо между отделните хранения. Също така е важно да не се смесват много субстанции и видове продукти в едно хранене. Оскъдното ядене е за предпочитане пред по-обилното.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg