Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бъбреци

Енциклопедия "Здраве": Камъни в бъбреци

health.bg 02-01-2013
Бъбреци : Енциклопедия "Здраве": Камъни в бъбреци - здраве, бъбреци, ултразвук, калций, камъни,
Бъбречнокаменната болест е сред най-честите заболявания на пикочната система.

Факторите, отговорни за образуването на твърди, подобни на камъни образувания, са резултат от високото съдържание на калций, оксалат или пикочна киселина в урината. Влияние оказват и наследствеността, ограниченият прием на течности, прекомерната употреба на някои храни, сухият климат, някои инфекции и други.

По своя химичен състав бъбречните камъни се разделят на оксалатни, фосфатни, уратни, смесени. Камъните могат да бъдат единични и множествени, с различна големина и локализация в единия или в двата бъбрека едновременно.

Признаци
При латентна (скритата) форма на бъбречнокаменната болест няма някакви особени симптоми, освен понякога лека тежест или слаба болка в поясната област. Тогава заболяването се открива случайно при рентгеново или ехографско изследване.

При манифестната (явна) форма болният се оплаква от типичната нефролотиазна криза (бъбречна колика), свързана с придвижването на камъка по пикочните пътища. Тази криза се провокира най-често от физически усилия или приемането на големи количества диуретични течности (бира, чай, минерална вода и др.). Болката е много силна, придружена понякога от гадене, повръщане, изпотяване, колабиране с понижаване на кръвното налягане, поява на кръв в урината, често уриниране и др.

Лечение
То се провежда винаги комплексно и се състои от използването на съответна подходяща за болестта диета, прилагането на растения (билки) или лекарства, а когато е необходимо, се прибягва към литотрипсия (разбиване на камъните със специални модерни апарати) или хирургично лечение.

Лечението с билки включва комбинации от растения с болкоуспокояващ, спазмолитичен, противовъзпалителен и пречещ на образуването на камъните ефект. Приемът е продължителен – месеци и години наред, служещ едновременно и за профилактика.

Медикаментите, които се използват за лечението на нефролитиазата, притежават същите лечебни качества като билките. Много често те са комбинации от химически съединения и растения, приготвени в подходящи форми за приемане – хапчета, разтвори и др.

Литотрипсията е лечебен метод, при който се използуват апарати, произвеждащи ултразвук, разрушаващ бъбречните камъни. Този ултразвук се фокусира върху камъка под съответен рентгенов или ехографски контрол и чрез неговия резонанс се постига разрушаването. След това отломките се отделят от организма по естествен път чрез урината.

Оперативното лечение се използва при всички случаи, където останалите методи не могат да са достатъчно ефективни.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg