Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Бъбреците на бременните работят за двама

Галина Спасова 10-01-2013
Бременност и раждане   :  Бъбреците на бременните работят за двама - здраве, бъбреци, цистит, инфекция, бременност
Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение „Патологична бременност”, I АГ болница „Св. София”.

Д-р Панова, вярно ли е, че бременните жени често страдат от цистит?
Да, много често. Знаем, че по принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%. Друг е въпросът колко от тях обръщат достатъчно внимание на симптомите, за да установят, че става въпрос именно за цистит. Трудно се диференцира, понеже самата бременност естествено предразполага към по-често уриниране заради притискането на пикочния мехур. И ако при бременната жена се появи цистит, той е точно последица от механичното притискане на пикочния мехур от матката.

В резултат се получава застой и въпреки честото уриниране пикочният мехур не може да се изпразни докрай. Освен това се получава притискане и към горната част на бъбрека, тъй като при бременните пак поради механичното въздействие се разширяват уретерите. Това е причината циститът да има толкова висока честота при бременните жени. Освен това те страдат повече от вагинални инфекции, които „по съседство” може да причинят цистит.

Ако жената си има такава „дремеща”, възобновяваща се инфекция?
Бременността ще я ускори. Дори и често се получава пиелонефрит, с висока температура, която съвсем не е безобидна при бременните. А болката в областта на малкия таз е не само неприятна, тя може да причини контракции и автоматично да доведе до преждевременно раждане. Освен това при жените, които страдат от цистит и пиелонефрит, при тежка бъбречна инфекция бактериите могат да попаднат в околоплодната течност и да предизвикат дори спукване на околоплодния мехур. При бременните, които имат такъв проблем, ние сме ограничени в медикаментозното лечение.

Известно е, че в първия триместър е най-добре да не се дава антибиотик, по-късно също не е желателно. И тук е мястото на всички билкови препарати. Особено при жените, които имат пиелонефрит или страдат от чести цистити – при тях трябва задължително урината да се изследва много по-често. И при най-малък сигнал, че има опасност да се развие цистит, незабавно да се започне приемането на препарат на билкова основа. Такива продукти могат да се използват през цялата бременност. И чисто профилактично е добре десетина дни в месеца да се пие този препарат.

Може ли бременната жена да развива цистит, без да са ясно изразени характерните симптоми?
Може. Затова е нужно да се прави изследване на урината всеки месец. Независимо че касата плаща за по-малко изследвания, бременните трябва да знаят, че много често именно така откриваме проблемите. Когато в седимента има увеличени левкоцити, бактерии, като се направи бактериална посявка, се открива ешерихия коли, бактерията - причинител на цистита. Въпреки че бременната няма особени оплаквания. Защото това, че ходи често по малка нужда, за нея не е проблем, ако няма тежки симптоми и усложнения като парене, кръв в урината, болка. Затова настоятелната ми препоръка е – по време на бременност урината да се изследва всеки месец.

Освен това бременната жена също трябва и сама да наблюдава за промени в цвета на урината, това може да показва, че има някакви елементи в седимента, които биха могли да са патологични и трябва да се изследват. Общо взето, смятам, че доста се подценява състоянието на бъбреците по време на бременност. Аз бих казала, че след сърцето бъбреците са най-натоварените органи на бременната жена. Точно защото те са, първо, механично притиснати от разтягането на матката и второ – те отделят отпадните продукти не само на майката, но и на бебето.

Бременните трябва да пият много течности, билкови препарати. И, разбира се, да внимават за всички други фактори, които могат да доведат до цистит, инфекция, простуда (през лятото и климатиците я причиняват).

Има ли опасност проявил се през бременността цистит да остане хроничен?
Ако жената е развила за първи път цистит през бременността, той отзвучава. Ако през цялата бременност не се лекува, може да стане хроничен. Но нерядко жената, а и околните в семейството погрешно смятат, че едва ли не от едно хапче бебето ще се увреди. Хората трябва да знаят, че ако инфекцията не се лекува, тя е много по-опасна, отколкото приема на лекарство.  Вече има съвременни, пречистени препарати от трето, четвърто поколение, които наистина може да се използват при нужда без проблем. А билковият препарат може да се пие в продължение на месеци и дори, както казах, препоръчваме да се приема превантивно.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg