Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Едни остаряват бавно, други по-бързо....

health.bg 07-01-2013
Сънят : Едни остаряват бавно, други по-бързо.... - здраве, сън, хормони, възраст, стареене
Известно е, че някои хора остаряват по-бързо, други по-бавно.

Не случайно се говори за разлика между календарната и биологичната възраст.   

Сред факторите, определящи скоростта на стареене, особено важно място заемат хормоните. Добрият хормонален баланс позволява младостта да се съхрани по-дълго,  да се постигне добро здраве и да се увеличи продължителността на живота.

С напредването на възрастта количествата на половите хормони, които се отделят в организма, намаляват. Такива процеси протичат и при двата пола, но при жените са по-интензивни.

Една от предпоставките за нарушаване на хормоналния баланс е наднорменото тегло. Мастните клетки съдържат ензим, преработващ тестостерона в естроген. Твърде големите количества естроген могат да причинят ракови заболявания при жените  Мъжете, при които нивото на същия хормон е над нормата, са по-женствени.

Хормоналният баланс се влияе и от начина на хранене. Известно е, например, че в соята се съдържа изофлавон (женски хормон), а нарът е богат на фитоестрогени. Друг значим фактор за хормоналното равновесие в организма е сънят.

Хормонът соматотропин, който противодейства на процесите на стареене,  се отделя в първите дълбоки фази на съня. Затова специалистите подчертават, че е важна не само продължителността му, но и неговото качество. Известно е, че късното хранене пречи на добрия сън.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg