Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гинекология

Пробиотици в помощ на женското здраве

health.bg 12-03-2013
Гинекология : Пробиотици в помощ на женското здраве - здраве, лактажин, пробиотик, влагалище, бяло течение,
Сред най-честите оплаквания, с които жените отиват при своя гинеколог, е вагиналният дискомфорт.

Той се изразява обикновено в т.нар. бяло течение, което само по себе си не е болест, а симптом на някакво заболяване. Среща се при 60-70% от жените. Макар и ежедневие за някои от тях, то не бива да се подминава без внимание, защото нерядко е сигнал за възпалителни заболявания на влагалището, които не са безобидни и трябва да бъдат своевременно диагностицирани и лекувани. Възможно е да се появи бяло течение и без наличието на заболяване.

Примерно в някои периоди от менструалния цикъл има усилване на бялото течение, също и като следствие от възрастови промени. При бременност пък поради повишеното кръвоснабдяване на малкия таз се увеличава влагалищното съдържимо. Затова при поява на бяло течение е необходимо да се провери дали е физиологично, или е причинено от някаква инфекция.

Влагалището е покрито с многослоен плосък епител, като в горните му слоеве клетките са богати на гликоген. Те се излющват в кухината на влагалището, в която се намират млечнокисели бактерии. Те разграждат този гликоген до млечна киселина, в резултат на което влагалищното съдържимо е кисело, като Рh е някъде от порядъка на 3 до 5-5,5.

Поддържането на кисела среда е много важно, защото така се потиска развитието на случайно или при полов контакт попаднали във влагалището болестотворни микроорганизми. Ролята на лактобацилите е огромна, тъй като те всъщност са втората защита на жената, първата е чисто механична. Млечната киселина осигурява на лактобацилите „благоденствие” във влагалището, а много от другите микроби не могат да издържат, да оцелеят при тази киселинност.

Всяка жена има уникална влагалищна екосистема, няма две еднакви. Лактобацилите страдат, както страда и целият организъм, понякога дори изчезват. При нарушаване на равновесието между „добрите” и „лошите” бактерии се получава проблем, който се задълбочава, ако жената не се консултира с лекар и не започне лечение. Първите оплаквания са свързани със сърбеж, парене, зачервяване, увеличаване на течението. Например приетите по повод различни заболявания антибиотици променят влагалищната екосистема, въпреки че обикновено обръщаме внимание само на пораженията върху чревната микрофлора.

Възстановяването на лактобацилите и изобщо на нормалната микрофлора понякога е по-голямо изкуство за гинеколога, отколкото да се ликвидират „лошите” бактерии. Възстановяването на нормалната флора във влагалището става с помощта на специални гелове или свещички, съдържащи млечна киселина, както и лечебни средства, съдържащи млечнокисели бактерии. Вторите имат по-добър ефект.

Такъв препарат е например „Лактажин”, пробиотик под формата на влагалищни глобули. Всяка от тях съдържа 4 милиарда млечнокисели бактерии. По една глобула в продължение на 10 дни възстановява нормалната флора на влагалището. Препаратът може да се дава и като временна профилактика в даден етап на бременността, също и по време на кърмене. Влагалищната микрофлора може да бъде увредена и от грешки в интимната хигиена.

Използването на каквито и да е неспециализирани сапуни, шампоани може да предизвика дразнене на лигавицата на външните полови органи и на входа на влагалището. Разумно е да се употребяват само предназначените за тази цел козметични средства, като, разбира се, и с тях не бива да се прекалява. Защото прекомерната им употреба също може да раздразни лигавицата. Специалистите препоръчват всекидневното измиване да бъде с обилно количество хладка вода, а на два-три дни веднъж да се използва специализирано козметично средство.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg