Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инфекции

Още един причинител на реактивен артрит

Цветелина Геонова, СМДЛ Рамус 14-03-2013
Инфекции : Още един причинител на реактивен артрит - здраве, артрит, очи, сърце, нервна, пикочо-полова система,
Бактерията Yersinia enterecolitica е широко разпространена и причинява значителна част от острите гастроинтестинални инфекции в Европа.

Заболяването се развива след консумиране на заразена храна - термично необработено месо, непастьоризирано мляко, заразена вода. Най-често възникват единични случаи на заболяването и по-рядко епидемични взривове.

Заболяването протича различно според възрастта: При бебета и деца с треска, повръщане и диария с продължителност 3-28 дни, а при възрастни с треска, диария и коремна болка за 7-14 дни. При 20-25% от случаите не се развива цялостна клинична картина ентерит.

Серологична диагностика на инфекция с Yersinia enterecolitica:
1. Anti-Yersinia enterecolitica IgM – остра инфекция. Титърът им спада до няколко месеца след преболедуване.

2. Anti-Yersinia enterecolitica IgG - откриват се до 12 месеца след преболедуване, след което титърът им спада. При хронична инфекция персистират продължително.
Най-честото усложнение вследствие инфекция с Yersinia enterecolitica е реактивният артрит.

Това е автоимунна форма на артрита, която се манифестира с възпаление на ставите и е следствие от инфекция на пикочо-половата система или гастроинтестиналния тракт. Основен симптом е ставната болка, но поради общия характер на заболяването може да бъдат засегнати и други органи - очи, сърце, нервна и пикочо-полова система.

Възпалителният артрит се развива 1-4 седмици след началото на основното заболяване. При инфекции на пикочно-половата система по-податливи на усложнение са мъжете спрямо жените - 9:1, при гастроинтестинални инфекции съотношението е 1:1. Подобни усложнения се срещат най-често при хора над 30 години, но и децата са податливи.

Продължителността на заболяването е от 4-5 месеца до година, като 15-30% от пациентите развиват хронична форма. Поставянето на точна и навременна диагноза увеличава шанса за пълно излекуване.

Във всички случаи на възпалителен артрит се препоръчва изследване на антитела срещу Chlamydia trachomatis IgA, M, G, както и на такива срещу Yersinia enterecolitica  IgА, IgG. Последните са изключително препоръчителни в случаите на неясна диагноза.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg