Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Домашна паста

Бойка Велинова 21-03-2013
Любопитно : Домашна паста - хранене, диета, паста, макарони, путанеска, здраве,


Да направим талятели
Набавете необходимите продукти за тестото и си отделете два часа: 1 кг италианско брашно тип 00 (вече се намира в големите хранителни вериги, но може да се замени с българско пшенично брашно), 10 големи (или 12 по-малки) пресни яйца. Количеството е за 6 порции.
Правилото при правенето на домашна паста е на всеки сто грама брашно да се слага по 1 яйце. Брашното се пресява с малко сол. В средата се прави кладенче. Яйцата се чупят предварително едно по едно в купа и се разбиват. В случая се добавя и сладък червен пипер за цвят. Започва събирането на тестото за пастата към центъра и се меси десетина минути, за да стане еластично. Покрива се и се оставя да престои.

Тестото се дели на 8 топки и всяка се разточва върху малко брашно на тънка кора. Оригиналното при правенето на този вид домашни талятели е сгъването и рязането: кората започва да се навива от двете страни на рулца към средата. С остър нож, без много да се натиска, се режат ивици с дебелина около 6 мм.

Преди изобретяването на машинките за паста цялата процедура се е правела на ръка върху кухненския плот. Сега, ако искате да се поглезите, си купете такъв уред, който може да се наглася не само да точи, но и да реже. Италианката не държи да работи с такава джаджа, защото от векове е свикнала да меси тестото ръчно и да точи сама корите.

След това ножът се подпъхва перпендикулярно под средата на рулата с тъпия ръб нагоре, повдига се и от двете му страни увисват нарязаните талятели. Готовата паста се реди в табли и се оставя да съхне за около час или се окачва на пластмасови закачалки. За предпочитане е, ако сте направили по-голямо количество, да съхранявате пастата във фризер заради съдържанието на пресни яйца. Може да престои и до 1-2 денонощия в хладилник. Вари се в гореща подсолена вода за не повече от 3 минути. След прецеждането веднага се разбърква с 2-3 с.л. зехтин, за да не слепне. Порцията се поднася с обилно количество настърган пармезан, доматен сос и/или песто.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg