Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Домашна паста

Бойка Велинова 21-03-2013
Любопитно : Домашна паста - хранене, диета, паста, макарони, путанеска, здраве,


Ако не знаете
• Никой италианец не яде претоплена паста: популярният възглас "Butta la pasta" – „Слагай я (във водата)" се използва, когато някой е съвсем близо до дома си;
• В прясната домашна паста целите яйца могат да се заменят с двойно количество жълтъци;
• Традиционно пастата се вари в подсолена вода, без зехтин, в пропорция 1 л на сто грама макаронени изделия;
• Менюто на италианците е предимно 4-степенно и пастата се поднася втора, преди основното ястие;
• 1 порция (140 г) сготвена паста съдържа 174 калории, от които около 40 г въглехидрати и 7,4 г белтъчини. В основата си това е диетичен продукт, когато не се прекалява с количеството, сосовете и сирената.
• Италианките никога не слагат пармезан на паста с риба.

Песто дженовезе:
Една от вкусните версии за автентичния италиански сос от района на Генуа е: голяма връзка пресен босилек, шепа печени на сух тиган кедрови ядки, 5-6 скилидки чесън, 150 мл зехтин екстра върджин (и около 100 мл вода за по-лек вкус), 3-4 с.л. тъмен балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус. Босилекът се измива и нарязва на едро. Всички продукти се смачкват в каменен хаван на груб сос.

Паста а ла путанеска
Предлагам ви една от най-известните италиански рецепти, която можете да си изпълните с макарони, спагети, фусили или друг вид паста. Името й идва от твърдението, че е била измислена от неаполитанските проститутки за бързо, зареждащо с енергия хапване между работните ангажименти.

Необходими продукти за 4 порции: 350 г тестени раковини. За соса: зехтин, 4-5 филенца аншоа, консерва риба в лют доматен сос, 1 глава чесън, 300 г белени домати, 100 г черни нарязани маслини, босилек, каперси. Сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Първо направете соса и го оставете да престои поне 1 час. Наситнете подсушените филенца аншоа и ги разтопете бавно в затопления зехтин. Прибавете и счуканите 5-6 скилидки чесън. Задушете няколко минути и добавете нарязаните или пасирани домати. Докато сосът се готви, размачкайте консервата със сушен босилек, още чесън и нарежете каперсите. Смесете с маслините и подправете с черен пипер или лют червен пипер. Размесете всички съставки и опитайте на вкус.

Кипнете 4 литра вода. Сварете пастата в подсолената вода според упътването на опаковката. Планирайте си добре времето, за да я поднесете веднага щом е готова. Ако престои във водата, ще се развари, а ако я държите сварена – ще се слепи и ще изстине.
Напълнете раковините и поднесете с пресен босилек. Ако ви се нарушават правилата, поръсете с пармезан. Лесно и много вкусно.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg