Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Не чакайте ставната болка да стане нетърпима

Галина Спасова 10-04-2013
Не чакайте ставната болка да стане нетърпима - здраве, Неокс, стави, болка,
Интервю с д-р Мария Колева, физиотерапевт в Плевен.

Д-р Колева, възможно ли е възрастово обусловените костно-ставни проблеми да бъдат овладени, минимизирани?
Действително практически всички пациенти над 50 години, които идват в кабинета ми, имат ставни оплаквания. Болката ги кара да търсят помощ. Старая се още с първия преглед да разговарям с всеки индивидуално – хората трябва да знаят, че лечението не е еднократен акт, с вземането на лекарство за ден или консултация с лекар. Лечението е цялостна индивидуална програма за профилактика, в зависимост от особеностите на заболяването и на самия човек. В програмата се включва отстраняване на причините за моментното обостряне на болката, профилактиране на по-нататъшното развитие на това заболяване; промени в храненето, в начина на живот, в двигателната активност.

Къде е ролята на личните лекари в този процес, здравната каса поема ли процедури?
Мога да изтъкна, че те все по-често препоръчват физиотерапията като алтернатива. Защото ние започваме да водим дългосрочна терапия, не моментно, за десет дни и оттам нататък да не се интересуваме какво става с този пациент. Това са хронични заболявания, обострени в момента, и не могат да изчезнат за пет или десет дни. Пациентът продължава да си ги „носи”, но ние можем да му помогнем да живее в относителен комфорт. Точно заради това личните лекари все по-често се обръщат към нас. Има определен пакет физиотерапевтични процедури по НЗОК - 20 броя на един курс. Пациентите могат да бъдат насочени не само от личните лекари, но и от ортопеди, невролози и други специалисти.

При какви хронични костно-ставни заболявания най-често помагат тези процедури?
При артрозните заболявания – на колянната, на тазобедрената става, на гръбначния стълб, както и при всички други травматични състояния, които могат да обострят хроничното заболяване. Тъй като времето, през което може да се употребява нестероидно противовъзпалително е ограничено заради страничните действия, използваме широко в практиката си „Неокс” капсули за продължаване на противовъзпалителното действие. „Неокс” олио прилагаме при масажите, а кремът ни служи като контактно средство при ултразвуковите процедури. Това е билков препарат с много бърз болкоуспокояващ ефект. Доста сериозно го използваме при проблеми в гръбнака, при болка в кръста, при навяхвания, при мускулни спазми, при мускулни болки, разтежения, скованост и болка в гърба, при невралгия също така. Много добър е и релаксиращият му ефект.

Какво можем „да спестим” на ставите и костите си, за да са по-дълго здрави?
Насочвам пациентите си към самооценка на начина на живот. Говорим за наднорменото тегло, за някои професионални свръхобременявания, сменяме натоварващата поза, опитваме се да коригираме стойката и т.н. Обездвижването е другата крайност. Липсата на движение на определени мускули води до мускулен дисбаланс и съответно до слабост на ставните връзки. Обездвижването, статичните пози пред компютъра, липсата на тонус на тази мускулатура се отразяват на костното здраве. Моите наблюдения са, че по-младите хора, ангажирани в ежедневието, се надяват, че появилата се болка ще отмине от само себе си. За съжаление, нещата се задълбочават до момента, в който човек става абсолютно нетрудоспособен. И затова аз винаги ги съветвам при първите симптоми да се обърнат към нас, да започнем противовъзпалително лечение с всички средства на физикалната терапия, за да не се достига до хронифициране на тези проблеми. Защото най-често когато разпитам пациента от колко време има болка в гърба, в кръста, се оказва, че я търпи от  една, две, три или пет години.

От собствен опит знаем, че много се разчита на обезболяващите медикаменти с илюзията, че с болката си отива и проблемът.
Точно затова се опитвам да предизвикам хората да мислят, че за да не става тази болка хронична, да не се развива в други стави или части на тялото, трябва да се промени начинът на живот. С медикаментите се постига моментно потискане на болката или на възпалението, но основната причина, тази, която е предизвикала болката и възпалението, не се лекува. В миналото се препоръчваше ограничаване на физическата активност. Днес според всички източници трябва да има движение, но да е точно определено и индивидуално. Ако обаче човек си подбере упражнения по интернет, има вероятност да постигне точно обратния ефект. Например голяма част от пациентите, на които препоръчваме заради гръбнака заздравяване на коремната мускулатура, започват да правят коремни преси. Това води до сериозно неправилно натоварване на гръбнака и болката започва отново. Така че, тези упражнения се заучават под контрола на рехабилитатора. И след това те би трябвало да се изпълняват редовно, всеки ден.
-----------------------------------------------------
С  д-р Колева можете да се свържете на
тел. 0887425484




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg