Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гинекология

Ракът на яйчника се среща често и е един от най-смъртоносните

Д-р Антоанета Томова, началник на Отделение по химиотерапия, КОЦ, Пловдив 17-04-2013
Гинекология : Ракът на яйчника се среща често и е един от най-смъртоносните  - рак, яйчник, смъртоносен, д-р Антоанета Томова, credoweb.bg
Това е е седмата причина за смърт от онкологични заболявания в световен мащаб

- Какво представлява ракът на яйчника и колко често се среща?

- Ракът на яйчника е един от най-често срещаните. В света това е седмата причина за смърт от онкологични заболявания. В България според националния раков регистър годишно от това заболяване умират над 450 жени. Ракът на яйчниците е един от най-смъртоносните главно защото се открива късно. Половината от жените с тази диагноза умират в рамките на 5 години.

- Какви са ранните симптоми на това заболяване?

- Симптомите са неспецифични, затова често диагнозата се поставя късно. Обикновено болните се оплакват от подуване на корема, стомаха, нарастваща умора без видима причина, загуба на тегло. Може да имат болка в корема или ниско в гърба, или стомашни неразположения. Туморът може да притиска пикочния мехур или ректума, поради което се появява запек или диария. Понякога буцата се напипва направо в корема. Може да се наблюдава още уриниране с кръв или тромбоза на дълбоките вени на долните крайници.

- През какви стадии преминава ракът на яйчника?

- При първи стадий туморът се намира само в яйчника. При втори стадий той се е разпространил, макар и локално, в малкия таз. Трети стадий има засягане на коремната кухина, а четвърти - с далечни метастази. В последния стадий болестта се е пръснала и пълно излекуване рядко се е постигало с възможностите на съвременната медицина. Пациентите в първи стадий са около 28% от всички, обикновено ги откриваме случайно, тъй като скрининг не се прави.

- Какви са начините за разпространяване на заболяването?

- Заболяването се разпространява по три основни начина. Перитонеалната течност е един от пътищата. Попаднали в нея туморни клетки достигат до други органи, където се заселват. Понякога целият корем отвътре е като поръсен с дребни, трудно отстраними метастази, които са основание за лоша прогноза. Ракът може да се разпространи и по лимфен път. Туморните клетки попадат в лимфни възли и ги превземат един след друг. Третият начин на разпространение е по кръвен път.

- Колко важно е ранното откриване на рака на яйчника?

- Ракът на яйчниците се открива късно не само заради неясните оплаквания, но и защото туморът нараства в малкия таз, където има много място. Има случаи, когато отстранените тумори тежат по няколко килограма. В първи стадий шансовете за излекуване са много големи, но ако заболяването е открито в четвърти стадий, след 5 години само 19% от жените са живи.

- Какви са възможностите за лечение на рака на яйчника?

- Най-важната първа стъпка за успешно лечение е добрата операция с максимално отстраняване на тумора. Понякога, когато туморът е много напреднал, и химиотерапия се прилага предоперативно. С това се цели намаляването му с цел по-лесното му отстраняване.

При ранен стадий, малък и изцяло отстранен тумор, пациентката остава на динамично наблюдение. Това означава проследяване на туморните маркери в кръвта през три месеца и гинекологични прегледи. При агресивни тумори се прави химиотерапия дори при по-ранни стадии.

- Това ли е единственото възможно лечение на рака на яйчника?

- За първи път от 15 години насам Европейската комисия по лекарствата одобри нов тип лечение при рак на яйчника – прицелна терапия, блокираща ангиогенезата. Лекарството bevacizumab действа, като блокира образуването на съдове в тумора, спира притока на кислород и хранителни вещества, в резултат на което те „умират от глад“.

Ангиогенезата – процесът на образуване и нарастване на съдове, играе ключова роля при рака. Когато туморът се появи, е с размер 1-2 мм, като впоследствие създава собствена кръвоносна система и нараства. Този механизъм е особено развит при рака на яйчника. Големи клинични проучвания фаза III с над 4000 пациенти са показали, че болните с рак на яйчника имат полза от добавяне на bevacizumab към основното лечение.  Първоначално се прилага в комбинация с химиотерапия, а после пациентката остава на bevacizumab до 15 месеца.

У нас лечението с bevacizumab се реимбурсира от касата за лечение на пациентки с рак на яйчника. Това е петата регистрирана и одобрена индикация след рака на дебелото черво, гърдата, бъбрека и белите дробове.

- Тази нова прицелна терапия има ли странични ефекти?

- Най-честият нежелан ефект от приложението на bevacizumab е хипертонията, което е свързано с механизма на действие. Но това е сравнително лесно контролиран ефект.

- Оптимистка ли сте за лечението на този рак при наличието на този нов вид прицелна терапия?

- Да, защото комплексният подход от хирургия, химиотерапия, а сега и добавянето на таргетна терапия дава шанс за по-дълъг и качествен живот на пациентките с рак на яйчника. 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg