Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Мухите спят като хората

health.bg 2013-04-29
Сънят : Мухите спят като хората - сън, мухи, насекоми, мозък, мозъчна активност, credoweb.bg
Учените са измерили интензитета на съня на насекомите, като са записали мозъчната им активност и реакцията на механични стимули.

Учени от университета на Кунсланд установиха, че сънят и при мухите, като при хората, е на фази с различен интензитет, предаде БТА като цитира сайта Phys.org. И при мухите се редуват по-лек сън (при който хората сънуват), с по-дълбок. Това показва, че дори най-малките животински мозъци имат различни функции.

В изследването, ръководено от д-р Барт ван Алфен, учените са измерили интензитета на съня на мухите, като са записали мозъчната им активност и реакцията на механични стимули. При дълбокия сън отслабват синапсовите връзки в мозъка, които осигуряват комуникациите между клетките. Така се запазва наученото с по-нисък разход на енергия. Учените установиха, че ако активират ученето през деня, мухите спят по-дълбоко през нощта. Ако мутират протеин, отслабващ синапсите, мухите компенсират, като спят по-дълбоко и през деня."Това показва, че в синапсовото отслабване вероятно участват молекулярни процеси, които са свързани с дълбокия сън" - каза проф. Ван Суиндерн от екипа. Дрозофилите все по-често се използват като модел за изучаване на ролята на съня при различни заболявания.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg