Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Астма

Замърсеният от автомобили въздух главен виновник за астмата

Илияна Ангелова 2013-04-30
Астма : Замърсеният от автомобили въздух главен виновник за астмата - астма, хронично заболяване, белодробен, замърсяване въздуха, микрочастици, credoweb.bg
Световният ден за борба с хроничното белодробно заболяване се отбелязва на 7 май с безплатно мерене на дишането в цялата страна.

Световният ден на астмата се отбелязва на 7 май, съобщават от Българското дружество по белодробни болести. Идеята е повече хора да бъдат информирани за това заболяване, като така се постигне по-добър контрол чрез правилен подход и лечение. Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като децата са два пъти повече от възрастните. За съжаление, само около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астма от НЗОК , които са безплатни за пациентите, отбелязват от дружеството. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата - алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др.

Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за това е замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици (среден диаметър - около 2,5 микрона). Главен източник на това замърсяване са автомобилите. Тежкия трафик, задръстванията, старите автомобили са сериозна опасност за подрастващите. "Ето защо замърсяването на въздуха е акцент на кампанията ни тази година. Предлагаме 7 май да бъде обявен за "Ден без автомобили". Нека на този ден се въздържаме от изкарване на колите си на улицата! Нека така да изразим подкрепата си за боледуващите от астма и за осигуряване на чист въздух за децата ни", коментира доц. Явор Иванов, председател на дружеството на пулмолозите. Денят за борба с астмата ще бъде отбелязан чрез поредица от акции за раздаване на плакати, брошури, възможност за измерване на дишането в специално организирани пунктове в цялата страна. 

От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи  на задух, свирене в гърдите и кашлица.  Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят  през нощта и ранните сутрешни часове. Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.

Какво е контрол на астмата и как се постига?
• Без или с минимални симптоми на астма
• Без събуждания през нощта поради симптомите на астма
• Без или с  минимална нужда от спасителна терапия
• Възможност за извършване на ежедневни физически дейности
• Нормални или близки до нормалните стойности от функционалното изследване на дишането
• Без или много с редки пристъпи на астма

Целта на лечението е да постигне и поддържа контрол над болестта. За постигане на това хората се нуждаят от достъп до ефективни медикаменти, обучение за това как да приемат тези медикаменти, как да избегнат риска от изостряне  на заболяването и как да реагират в случай на това изостряне.
Какво причинява астмата?
Доказано е, че причината за развитието на заболяването е предразположението на определени индивиди да реагират с хиперреактивност на бронхите и алергично възпаление в тях при контакт с алергени и други  вещества от околната среда. Смята се, че редица гени имат отношение към тази предразположеност.
Как се поставя диагнозата астма?
Диагнозата се основава на  добре проучената медицинска история на пациента, проведения преглед, изследването за алергия и извършването на функционално изследване на дишането (ФИД) за обективизиране функцията на белия дроб. Измерването на дишането помага за поставяне на диагнозата, за проследяване състоянието на болния и нивото на контрол.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg