Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инфекции

От печата: В сезона на кърлежите

health.bg 2013-05-22
Инфекции : От печата: В сезона на кърлежите - кърлеж, марсилска треска, проф. Ива Христова, лаймска болест, паразити, credoweb.bg
В момента сме в пика на ухапванията от кърлежи. Става дума за настъпление на паразита, който сега е своята младежка форма - т. нар. нимфа.

Това съобщава пред в. „Труд” проф. Ива Христова, ръководител на националната референтна лаборатория по кърлежопреносими инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Най-много от потърсилите помощ след ухапване са от Софийско. А районите, в които рискът от пренасяната от паразита лаймска болест е най-голям, са Габрово, Разград, Варненско и Бургаско, посочва проф. Христова.

Марсилската треска се среща най-вече в Южна България, например в Пазарджик. Нападащите ни в момента кърлежи „младежи” са много по-малки от възрастните. Те приличат на черна точица и затова трудно се забелязват върху кожата, ако не се търсят.
Наскоро проучване показа, че българските кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с „роднините” си в Европа. Обяснението е, че България се намира в южната част на континента. А зоните в региона са подходящи за развитието на паразита с климатичните си условия и с географските терени със зелени необработени масиви, каквито няма в западните и северните страни, отбелязва всекидневникът.

__________

Още по темата:

Ухапването от кърлеж крие риск от сериозни болести




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg