Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алкохолът

Всеки втори ученик е пробвал наркотик, твърди бивш зависим

Вероника Христова 2013-05-22
Алкохолът : Всеки втори ученик е пробвал наркотик, твърди бивш зависим - наркотици, зависимости, упойващи средства, училища, Билани, Волен Пасков, credoweb.bg
Всеки трети пък приемал упойващи вещества редовно

Над 30% от българските ученици злоупотребяват с наркотици, а всеки втори ученик е употребявал упойващи вещества поне веднъж, твърди Волен Пасков – създател и ръководител на терапевтична програма срещу зависимости „Билани”. Широката употреба на наркотици в училищна възраст е един от водещите проблеми у нас, смята терапевтът, който е бивш наркоман. Като друга сериозна заплаха Волен вижда това, че законът у нас забранява лечението на зависими под 18-годишна възраст в места като „Билани”. Същевременно в работата с непълнолетните зависими психолозите в малките населени места често не разпознават симптомите, затова ги лекуват за биполярни разстройства или други подобни заболявания.

Волен Пасков съветва родителите да откъснат децата от старата им  среда, като се преместят в друго населено място например. Подчертава, че държавата като цяло няма политика спрямо зависимостите и гледа на тях като на социален, а не медицински проблем: „В родното здравеопазване въобще няма определение „болен от зависимост”, нито пък клинични пътеки за такава болест и дори хората, които са здравно-осигурени, не получават никаква подкрепа”. Според създателя на „Билани” проблемът със зависимостите е решим на 100 % благодарение на т. нар. Drug-free модел на терапевтичните жилища, който представлява програма без заместители. В основата на модела са индивидуална и групова терапия, спорт и труд, комбинирани аналогично на водещите програми по света. Лечението преминава през три етапа на частична изолация, ресоциализация и наблюдение. „Програмата е високопрагова и участниците в нея трябва да имат запазени интелектуални качества”, подчертава Волен. Тя не е подходяща за хора, които са употребявали прекалено дълго различни упойващи вещества, вследствие на което са загубили почти напълно интелектуалните си способности.

„Билани” се намира в къща в Банкя, която Волен е закупил и поддържа за своя сметка. Програмата разчита на дарения и такси от близките на зависими, които имат финансова възможност. От държавата до момента са получили единствено „становище за добра практика”, но се надяват поне на допълнителен сграден фонд. В „Билани” се лекуват 30 мъже между 19-50 години, като за издръжката на всеки от тях са необходими 550-650 лева месечно. „Лечението се оскъпява, защото много от зависимите идват със съпътстващи психотични заболявания и това налага наемането на външни специалисти”, подчертава Волен. В България амфетамини се приготвят със свободно закупени материали от аптеката и железарията, а в състава им се добавят вещества като „тулол”, който е изключително токсичен. Употребата на такива вещества предизвиква появата на множество психотични заболявания, което усложнява рехабилитацията на зависимия.В терапевтичната общност в Банкя се лекуват и други тежки зависимости като алкохолни, хазартни и дори зависимост от интернет.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg