Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Неврологични проблеми

Мозъкът на човека непрекъснато се обновява

health.bg 2013-06-10
Неврологични проблеми : Мозъкът на човека непрекъснато се обновява - мозък, памет, неврон, обучение,
Досега се смяташе, че при възрастните хора не се образуват нови неврони.

Радиоактивни вещества са помогнали на шведски изследователи от Каролинския институт да установят как се държат клетките в мозъка на човека.

От 80-те години на миналия век се смята, че при възрастните хора не се образуват нови неврони. Тоест броят им не се променя. Последни изследвания обаче показват наличието на невронна пластичност, която позволява образуването на нови клетки,
особено в зоната на мозъка, свързана с обучението и паметта, съобщи БТА.

Кирсти Спалдинг, молекулярен биолог от Каролинския институт, е разработила метод за оценка на съотношението на радиоактивния изотоп на въглерод-14 и на по-разпространения в клетките въглерод-12. Това е позволило да бъде определено времето за зараждане на мозъчните клетки.

Извършен е бил следният експеримент: 55 хипокампа, пожертвани от учените, са били превърнати в нещо подобно на супа. След това експертите са филтрирали по-плътния материал в центрофуга и са отделили ядрото.

Въглероден анализ е показал, че всеки ден в хипокампа се прибавят по 700 неврона. Клетки са умирали, но са били замествани от нови.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg