Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алкохолът

Открит е протеин, свързан със загубата на паметта

health.bg 2013-06-12
Алкохолът : Открит е протеин, свързан със загубата на паметта - аутизъм, памет, мозък, Алцхаймер
Същият протеин може да е фактор за появата на аутизъм.

Учени установиха повече неща за ролята на мозъчен протеин, който е от съществено значение за превръщането на наученото в дългосрочна памет.

Те са на мнение, че бъдещи изследвания върху ролята на Arc протеина могат да помогнат за откриване на нови пътища за борба с неврологичните заболявания. Същият протеин може да е фактор за появата на аутизъм.
Неотдавнашно изследване откри недостиг на въпросния протеин в мозъците на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Ръководителят на изследването, експертът по неврология и физиология от Калифорнийския университет в Сан Франциско д-р Стив Финкбайнър заяви, че лабораторни опити са доказали важната роля на протеина.

Отдавна е известно, че Arc протеинът е замесен в дългосрочната памет, тъй като мишки, у които той липсва, научават нови задачи, но не успяват да си спомнят за тях на следващия ден, каза ученият. По-късни експерименти разкриха, че този протеин действа като регулатор на невроните по време на формиране на дългосрочната памет. Учени наскоро заключиха, че протеинът се е изчерпал в хипокампусите - мозъчните центрове за съхраняване на паметта, на пациенти, засегнати от болестта на
Алцхаймер.

Сега специалистите констатирали, че някои гени вероятно се включват и изключват в определено време, за да се генерира поява на протеини, които помагат на невроните да складират нова памет. Учените стигнали до извода, че Arc протеинът регулира този процес.

Хората, у които има недостиг на протеина, могат да имат проблеми със запаметяването, отбеляза д-р Финкбайнър, цитиран от БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg