Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инфекции

Болка в ухото и намален слух? Може да е отит

Илияна Ангелова 2013-06-27
Инфекции : Болка в ухото и намален слух? Може да е отит - отит, Стефан Консулов, бактерии, гъбички, болка в ухото, слух
При плуване в ухото често остава вода. Тя може да се превърне в развъдник на бактерии и гъбички

През лятото специалистите нерядко поставят диагноза отит. Плажът е едно от любимите места за почивка, но при плуване в ушната мида често се задържа вода. Тя пък е благоприятна среда за бактерии, виновници за възпалението на външния слухов проход, казва д-р Стефан Консулов, който специализира УНГ в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Най-честите причинители са Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus. Отитите са различни видове, най-често се среща този, който засяга външния слухов канал. От него страдат всички възрастови групи, посочва още д-р Консулов. Други бактерии или гъбични микроорганизми също могат да ги причинят.

Прекомерното почистване на ушната кал е друг фактор, който провокира отит, тъй като тя има защитна функция. Други рискови фактори са повишената влажност или локална травма, коментира лекарят. Плувците са предразположени към това заболяване поради честото задържане на вода във външният слухов проход. Тя отмива церумена (ушната кал). Задръжката на вода във външният слухов проход води до замърсяване (мацерация) и създаване на подходяща среда за развитие на бактериална или гъбична инфекция. Хората със алергични заболявания (екзема, алергичен ринит или астма) са по-склонни да развият външен отит, казва д-р Консулов. Оплакванията при това заболяване са болка в ухото, чувство на пълнота, а слухът е намален. Заболяването не нанася сериозни щети и при правилно лечение отминава за около седмица. Усложнения се срещат по-често при диабетици и имунокомпрометирани пациенти. Лечението е с локална антимикробна терапия понякога и в комбинация с перорална антибиотична терапия, заключава д-р Консулов.

Д-р Стефан Консулов е консултант в пациентския форум на CredoWeb.bg. Там можете да задавате към него различни въпроси, свързани със заболявания на ушите, носа и гърлото. 
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg