Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инфекции

Контрабандист на цигари внесъл морбили в София

Лиляна Филипова 2013-07-08
Инфекции : Контрабандист на цигари внесъл морбили в София - морбили, Хисаря, Ангел Кунчев, ваксина, имунизация
Трудно ще спрем епидемията в ромските квартали, казват от здравното министерство

Мъж от ромски произход, работещ в Берлин, е внесъл морбили в София. Това е последния заразен в столицата, обяви на семинар в Хисаря главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Най-големите специалисти в областта на инфекциозните болести, вирусологията и педиатрията в продължение на два дни обсъждаха ползите и вредите от ваксините, анализираха логиката на антиваксиналните настроения и се обединиха около мерки срещу разпространението на най-страшните зарази.

Мъжът се върнал от Германия и продавал контрабандно цигари на Женския пазар. Със сигурност вече е доказано, че е заразил четирите си деца, тъщата, балдъзата и свой съсед, с когото само се поздравили на входа на блока. Човекът не е имунизиран – в Германия ваксините са препоръчителни, уточни специалистът. Въпреки че вече е предприета реимунизация, трудно ще спрем епидемията в ромските квартали, призна д-р Кунчев.

Това е 14-я новорегистриран случай на заразен. През юли случаи има заболели почти в цялата страна. Здравното министерство започва реимуизация в столицата, София-област, Стара Загора, Бургас, Ямбол, Благоевград, Сливен, Разград и Нова Загора. Само в София 1300 деца били с нередовна имунизация. Другите ще се търсят, ако трябва, от врата на врата, каза Кунчев. Медиците ще разчитат изключително на здравните медиатори.

Морбили е едно от най-заразните заболявания и може да се предаде само при разминаване с болен човек, уточни Кунчев. При последната епидемия у нас през 2010-2011 г. санитар се разболял само, преминавайки през болнична стая със заразен пациент. Тогава се разболяха 24 000 българи, а 24 умряха, напомнат от здравното министерство. Наложи се вторична имунизация на 180 000, за да се спре епидемията.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg