Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бъбреци

Д-р Калоян Давидов: Литотрипсията е категоричният избор при деца с литиаза

Вероника Христова 18-07-2013
Бъбреци : Д-р Калоян Давидов: Литотрипсията е категоричният избор при деца с литиаза - литотрипсия, Д-р Калоян Давидов, деца, литиаза, бибречно-каменна болест
Бъбречните камъни се разбиват извънтелесно и се отделят с урината

Добре направената екстракорпорална литотрипсия е най-добрият метод за лечение на бъбречни камъни при деца, казва д-р Калоян Давидов, началник на Отделението по Урология в Токуда Болница София. Процедурата е известна още като извънтелесно разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система и се извършва с помощта на специален апарат - литотриптeр. Той генерира механични ударни вълни извън тялото на пациента, които се насочват под рентгенов контрол в кристалната решетка на камъка. Под действието на фокусираните вълни структурата на образуванието се разрушава и разтрошеният на дребни частици камък се изхвърля по естествения ход на урината, обяснява специалистът.

„Процедурата е изключително щадяща за болния, особено в сравнение с консервативната хирургична операция, което я прави много подходяща за малките пациенти. Освен това дебелината на мускулатурата в поясната област при децата е много по-малка от тази при възрастен човек и ударната вълна, генерирана от литотриптeра, почти не се отслабва в тези тъкани”, обяснява д-р Давидов.

Неотдавна в японската болница лекували македонско момиченце на 3 години, което имало 3-сантиметров камък, представляващ отливка на кухините на бъбрека. Детето било подложено на екстракорпорална литотрипсия и още на 20-тата минута от процедурата, която обикновено продължава около един час, камъкът напълно изчезнал от рентгеновия екран. 

„Мислихме си, че кръвоизлив е станал причина да загубим образа на камъка, но се оказа, че той наистина е напълно разрушен. На следващия ден детето изпишка почти целия камък и в рамките на 3-4 дни бъбрека беше абсолютно чист”. Не само в този, но и в други подобни случаи с деца много малка мощност на ударната вълна успява да постигне уникално добър ефект, допълва д-р Давидов. По думите на специалиста, процедурата е слабо болезнена, но изисква абсолютна прецизност, затова децата задължително се поставят под анестезия. Упойката обаче е съвсем повърхностна и цели да доведе детето до един спокоен сън, по време на който то диша спонтанно.

Д-р Давидов е категоричен, че добре направената литотрипсия е най-добрият избор при рентгено-видимите камъни при децата. Когато става въпрос за вторични камъни в резултат на някаква аномалия в детския организъм тогава има смисъл да се мисли за хирургична реконструкция.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg