Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Рак

Човешкият папилома вирус е свързан с една трета от заболяванията от рак на гърлото

health.bg 22-07-2013
Рак : Човешкият папилома вирус е свързан с една трета  от заболяванията от рак на гърлото - човешки папилома вирус, рак на гърлото
Учените сравнили резултатите от кръвни тестове с участието на 135 души, които били на път да заболеят от рак на гърлото, и 1599 здрави доброволци. Било установено, че 35 на сто от засегнатите от рак на гърлото притежават антитела, докато това се отнасяло за по-малко от 1 процент от здравите участници.

Една трета от диагностицираните с рак на гърлото са заразени с човешки папилома вирус, сочат резултатите от британско изследване, предава БТА, като се позовава на Би Би Си. 

Този вирус е главната причина за цервикалния рак. Съществуват над 100 типа човешки папилома вирус. Много хора в даден миг от живота си се заразяват с човешки попилома вирус, но имунната система им осигурява защита. Два щама на човешкия папилома вирус са свързани с най-голям риск от рак - HPV-16 и HPV-18. Смята се, че HPV-16 е виновен за около 60 на сто от случаите на цервикален рак, 80 на сто от заболяванията от рак на ануса и 60 на сто от случаите на рак на устата.
Изследването фокусирало вниманието върху връзката между човешкия папилома вирус и рака в задната част на гърлото -  орофарингеалния рак. 

Учени от Оксфордския университет изследвали резултатите от кръвни тестове в рамките на широкомащабно изследване върху начина на живот и рака. В началото на изследването всички участници били здрави и дали кръвни проби. Учените можели да ги проучат за наличие на антитела, които са като маркери за Е6, един от ключовите протеини на човешкия папилома вирус. Е6 унищожава част от защитната система на клетките, която може да предотврати развитието на рак. Притежаването на антитела означава, че човешкият папилома вирус е преодолял тази защита и е предизвикал ракови изменения в клетките. 

Учените сравнили резултатите от кръвни тестове с участието на 135 души, които били на път да заболеят от рак на гърлото, и 1599 здрави доброволци. Било установено, че 35 на сто от засегнатите от рак на гърлото притежават антитела, докато това се отнасяло за по-малко от 1 процент от здравите участници. Все пак въпросните пациенти имали по-голям шанс да преборят болестта в сравнение с онези, чието заболяване е свързано с други причини, като тютюнопушене и консумация на алкохол. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Oncology. 

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg