Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алкохолът

Цигари + алкохол състаряват мозъка преждевременно

health.bg 22-07-2013
Алкохолът : Цигари + алкохол състаряват мозъка преждевременно - мозък, цигари, алкохол, памет
Комбинацията от двата вредни навика намалява познавателните способности на човека

Когнитивните способности на пушачите, които често надигат чашката, намаляват с 36 на сто по-бързо в сравнение с тези на непушачите, които консумират умерени количества алкохол. Това сочат резултатите от британско изследване, проведено по ръководстовто на д-р Гарет Хагър-Джонсън от Лондонския университетски колеж. Изследването обхванало 6473 участници - 4635 мъже и 1838 жени, на възраст между 45 и 69 години за 10-годишен период. 

Всички участници отговорили на въпроси, свързани с консумираните от тях количества алкохол и изпушените от тях цигари, както и с когнитивните им способности , включително словесните и математическите разсъждения, краткосрочната вербална памет. След това дар словото им било преценено три пъти в рамките на 10-годишния период. Установено било, че при пушачите намаляването на когнитивните способности се ускорява с увеличаване на изпитите алкохолни единици.

Резултатите показват, че намаляването на познавателните способности е с 36 на сто по-бързо у онези, които пушат и пият над допустимия лимит - 14 единици седмично за жените и 21 единици седмично за мъжете, поясняват авторите на изследването. Когато става дума за закоравели пушачи, които редовно консумират алкохол, резултатите установили, че мозъците им сякаш са се състарили не с 10, а с 12 години. Резултатите от изследването са публикувани в British Journal of Psychiatry. бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg