Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Учени: Пълнолунието наистина смущава съня

health.bg 2013-07-26
Сънят : Учени: Пълнолунието наистина смущава съня - сън, будуване, пълнолуние, мозък, заспиване
Мозъчната активност, свързана с дълбоката фаза на съня, тогава намалява с 30 на сто

Трудно е човек да има хубав сън при пълнолуние, заявиха швейцарски учени, цитирани от Франс прес. Те са на мнение, че извършеното от тях изследване предоставя първите научни доказателства за въздействието на лунния цикъл върху съня.

Изследването на екипа на проф. Кристина Кажошен от Университетската психиатрична клиника в Базел обхванало 30 доброволци, докато спели в лаборатория. Учените изследвали мозъчната дейност, очните движения, хормоналните секреции на участниците и заключили, че качеството на съня им се променя с лунните цикли.

При пълнолуние мозъчната активност, свързана с дълбоката фаза на съня, намалява с 30 на сто и на хората са нужни 5 минути повече от обикновено, за да заспят. Освен това продължителността на съня им е с 20 минути по-кратка, отбелязват авторите на изследването.

Участниците преценили, че сънят им е с по-лошо качество при пълнолуние. Те имали също по-ниски нива на хормона мелатонин, който регулира съня и цикъла будуване/сън.

Лунният цикъл изглежда влияе върху съня на хората дори ако човек не знае, че през нощта има пълнолуние, отбеляза Кажошен, цитирана от БТА.

Известно е, че лунната светлина оказва своето влияние върху репродуктивното поведение на морските животни, припомниха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg