Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гинекология

Медицински университет-Плевен ще има втори робот за операции

health.bg 2013-08-02
Гинекология : Медицински университет-Плевен ще има втори робот за операции - МУ - Плевен, нов робот, проф. Горчев, проф. Томов
3,3 млн.лв. за супертехниката идват безвъзмездно по оперативна програма

Втори робот за операции ще закупи през ноември Медицинският университет в Плевен. С това той ще се утвърди като център на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа, съобщи днес в пресклуба на БТА ректорът проф. д-р Славчо Томов. Вече има подписан договор за безвъзмездна финансова помощ от 3,3 млн.лв. за закупуването на най-съвременен модел американски робот, на качествено ново технологично ниво. Университетът получава средствата по ОП" Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", но ще вложи и собствени инвестиции, съобщава БТА. 

Подготвени са и екипи, които ще обучават студенти, лекари, специализанти от региона на Югоизточна Европа. С подкрепата на БАН ще бъде създаден и научноизследователски център за авангардни технологии в медицината. В момента екипи от университета са обучени да извършват гинекологични и урологични операции с робот. Подготвя се екип и за операции от общата и коремна хирургия. 

Досега има над 500 гинекологични интервенции по отстраняване рак на шийката на матката, извършени от проф. Горчев, проф. Томов и д-р Лъчезар Танчев. Други 22 урологични операции по отстраняване на рак на простатата са направени от доц. Николай Колев. Според проф. Горчев, който е първият хирург, въвел роботизираната хирургия у нас, Плевен е доказал потенциала на българската медицина в областта на съвременните технологии.

Здравната каса е поела по клинична пътека с 8000 лева роботизираната хирургия в гинекологията. От асоциацията на  уролозите са подготвили предложение на същата стойност да бъдат подпомагани и пациентите в урологията. В Плевен вече има и единични случаи на пациенти от чужбина, които заплащат цялата стойност на роботизираните операции. За да се развие тази дейност, е нужна реклама в чужбина от страна на университетската болница, смята проф. Горчев.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg