Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Простата

Изненадващо: Омега-3 мастни киселини повишават риска от рак на простатата

„Берлински лекарски вестник” (Berliner Ärzteblatt) 2013-08-06
Простата : Изненадващо: Омега-3 мастни киселини повишават риска от рак на простатата -  онкология, тумор, простата, рак, хранене, ненаситени мастни киселини
Проучването проверило ефекта не от натуралното рибено масло, а от съставките му, които се продават като хранителна добавка.

Рибеното масло или омега-3 ненаситени мастни киселини са представяни винаги като изключително полезни за здравето и ценен помощник в битката с много заболявания. Особено хвалени са те за превенцията на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Ново проучване за рака на простатата обаче изненадващо разкри, че омега-3 мастните киселини могат и да навредят в определени случаи, особено ако се приемат като хранителна добавка, съобщава „Берлински лекарски вестник” (Berliner Ärzteblatt).

Проверено е въздействието не точно на натуралните омега-3 ненаситени мастни киселини от риба, а на субстанциите ейкозапентаеновата киселина (EPA), докозапентаеновата киселина (DPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Те са ненаситени мастни киселини и спадат към омега-3 ненаситени мастни киселини, но са приемани от участниците в проучването в изолирана форма като хранителна добавка. За наблюдение били подбрани мъже, които приемат капсули рибено масло. Изследвани са 834 мъже с рак на простатата. 156 от тях имали агресивна форма на заболяването. Уставено било, че най-големият риск от този тумор имало при мъжете с най-висока концентрация на трите мастни киселини EPA, DPA и DHA в кръвта. Рискът бил с 44% по-голям отколкото при останалите, които имали ниска концентрация на тези субстанции. За агресивната форма рискът бил дори с 71% повече.

За момента няма точно обяснение защо омега-3 ненаситени мастни киселини влияят по този начин. Учените предполагат, че има нещо общо с формата на киселините. Д-р Алън Кристал, един от екипа учени, подчертава, че проучването за първи път разкрива, че употребата на хранителни добавки може да има такова опустошително влияние. Експертите смятат още, че при производството и изолирането на иначе полезните мастни киселини вероятно възникват вещества, които имат вредно влияние върху клетките.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg