Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Недостигът на сън води до затлъстяване

health.bg 2013-08-07
Сънят : Недостигът на сън води до затлъстяване - сън, бодуване, недоспиване, затлъстяване, наднормено тегло, мозък, калории, килограми
Хората, които не се наспиват, предпочитат по-калорични продукти

Безсънието причинява промени в активността на мозъка, които ни карат да ядем повече, а това води до затлъстяване, установи американско проучване.

Предишни изследвания бяха констатирали връзката между безсънието и наднорменото тегло на населението в промишлено развитите страни, но учените досега не можеха да обяснят на какво се дължи това явление.

Използвайки магнитно-резонансна техника, екипът на Матю Уокър от университета в Калифорния проучил мозъка на 23 души, лишени от сън. Активността на мозъчната дейност на доброволците била тествана два пъти последователно - след пълноценен сън и при пълно безсъние.

При будувалите били наблюдавани нарушения в областта на мозъчната кора, отговорни за ситостта, а в тези, отговорни за неустоимите желания, се наблюдавала силна стимулация.

„Направихме още едно интересно откритие. Най-калоричните продукти бяха и най-търсените от хората, лишени от сън”, отбелязва Уокър.

Изследването на екипа обяснява връзката между лишаването от сън, наддаването на килограми и процесите на затлъстяване. Доброто наспиване дава и по-добри шансове за контролирането на теглото на хората, тъй като мозъчните процеси влизат в по-благоприятен режим при избора на храненето.

Според данни на Световната здравна организация от 2008 г. над една трета от пълнолетното население на света над 20-годишна възраст страда от наднормено тегло, а 11 % - от затлъстяване.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg