Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Рак

Доц. Константа Тимчева: Злокачествени тумори повалят вече и 18-годишни

Лиляна Филирова 10-09-2013
Рак : Доц. Константа Тимчева: Злокачествени тумори повалят вече и 18-годишни - рак, тумор, злокачествени заболявания, хормонална, таргетна терапия
Комбинирането на хормонална и таргетна терапия прави по-ефективно лечението на тумори на млечната жлеза, твърди онкологът

-  Доц. Тимчева, какви са актуалните тенденции при разпространението на раковите заболявания у нас?

-  Продължава да нараства заболяемостта и при повечето локализации се наблюдава подмладяване. Данните, изнесени на годишната конференция на Българската асоциация по онкология през юни, са категорични. Регистрираните са около 300 000, като има и много нерегистрирани. Увеличава се ракът на белия дроб при жените, а при рака на стомаха има известно намаление. Всички останали диагнози вървят нагоре, въпреки че има известно задържане на смъртността. Увеличава се заболяемостта ракът на млечната жлеза, но при смъртността има известно задържане, което е добър показател и е резултат от правилното комплексно лечение.

Както по цял свят, така у нас на челно място при мъжете е ракът на белия дроб, а при жените – на млечната жлеза.

Туморите на дебелото черво излизат много напред. Ракът на маточната шийка също и това е резултат от липсващата в последните години профилактика.

Категорична е тенденцията към подмладяване на всички диагнози. 18-20-годишни момичета вече идват със злокачествени тумори на млечната жлеза.

-  Какви са причините?

-  Много са. Те са външни – вредностите на околната среда са сериозна предпоставка. Генетичните фактори не са за подценяване. Липсата на профилактика и ранна диагностика се отчита като основен проблем. В страните, където има скринингови програми, заболяемостта се задържа, диагнозите се хващат в ранен стадий. У нас обикновено диагностицирането става в напреднал стадий.

-  Какво ново в терапията?

-  Доста нови неша има по отношение на рака на белия дроб. Нови са методите на изследване – генетични, все повече маркери се оказва смислено да се изследват, тъй като това са съответни мишени за въздействие на нови терапевтични агенти. Все повече набира скорост т.нар. таргетна (прицелна) терапия. Става дума за въздействие върху определени рецептори в клетката – по-често по повърхността й, които са мишена за определени лекарствени продукти. Когато те се активират, отключват сигнални пътища в клетката, стимулират се ядрени процеси, които водят до усилено делене на клетката, до метастазиране, усилена полиферация.

-  Твърдите, че има задържане на смъртността от рак на млечната жлеза. Вероятно това се дължи на успехи в лечението.

-  Тук също в таргетната терапия се появиха нови молекули, които вече получават регистрация за метастазирало заболяване и се очаква да навлязат и в профилактичното следоперативно лечение. Регистрирани са в САЩ, все още ги няма в Европа. Например нова молекула се добавя към популярния херсептин, който се използва при агресивен рак на млечната жлеза.Когато се комбинират тези  две моноклонални тела,  ефективността на лечението се повишава и се удължава преживяемостта.

Доста голям скок  направи тази година и лечението на млечната жлеза с хормонотерапия, където също навлезе таргетната терапия. Оказа се, че комбинирането на таргетна и хормонална терапия повишава ефективността почти двойно. Това е много добра опция за жените и те я предпочитат, защото това са лекарства, които се приемат през устата, нямат странични действия и се понасят сравнително добре.В САЩ това лечение вече е рутинна практика, тъй като ракът на млечната жлеза се оформя вече придобива характеристиките на хронично заболяване. Има ли хормонална чувствителност, тя трябва да се използва максимално. Пак от този вид таргетни молекули се въвежда една поддържаща терапия за рак на яйчниците, което също е много важно за пациентите.

-  Прилага ли се у нас този метод?

-  Съвсем предстоящо е. До няколко месеца трябва да получи регистрация. Но данните от клиничните проучвания са много добри. С досегашното лечение се получаваше ремисия от няколко месеца до няколко години. След това пак се получаваше рецидив,  пак следваше терапия. Сега вече  провеждаме стандартна следоперативна химиотерапия плюс поддържаща терапия в таблетна форма.

При туморите на главата и шията също има много добри резултати от комбинирането на определен вид лъчетерапия с таргетна химиотерапия. По принцип те също са много коварни заболявания – обикновено се появяват в млада възраст и имат лоша прогноза. Така че всяка стъпка напред е от огромно значение.

-  Като че ли при рака на дебелото черво нещата засега остават песимистични.

-  Да. Оказва  се, че в последните 10 г. въпреки големия брой нови молекули и мишенни терапии особен напредък в терапията няма.  Търсят се нови маркери, нови рецептори, правят се много изследвания, но практическите успехи не са кой знае колко много.

-  Защо все повече болни българи търсят лечение в Турция?

-  Защото нашата система е тромава, а бюрокрацията отблъсква хората. Организацията ни на работа е такава, времето ни е разпределено буквално до минута, а обслужването става много бавно. Когато се появи някой извънредно, няма кой да го обслужи. Особено, ако дойде някой без всички документи за заболяването, няма никакъв шанс. В Турция отиват и още същия ден им правят ПЕТ-скенер и морфология. Освен това обещават на пациента всичко, дори когато виждат, че лечението е безперспективно. Само за да му вземат парите. За мен това е най-големият грях – да се злоупотребява с доверието и отчаянието на хората. В техническо отношение единственото нещо, което Турция има  повече от нас е киберножа. Това наистина много ни липсва. Иначе вече имаме ПЕТскенери в София и във Варна и не се чака много. Аз консултирам болни от цял свят. Идват хора, лекувани при перфектни условия елитни клиники навън,  но въпреки това терапията им е тотално объркана, прекъсната е неуместно, имат метастази от горе до долу. И са им взети луди пари. Има много некоректни неща. Ние обаче също трябва още много неща да направим.

 

Визитка

Доц. Константа Тимчева е родена в София през 1951 г. Завършила е медицина през 1975 г. През 1978 г. заминава за Москва, където разработва кандидатската си дисертация, посветена на клоногенната способност на туморни клетки след въздействие с лъче- и химиотерапия. През 1981 г. е назначена за н.с. III ст. в Националния онкологичен център-София. През 2003 г. се явява на  взема европейска специалност медицинска онкология. От 1999 да 2010 г. ръководи Клиниката по химиотерапия към СБАЛО.  Два мандата е представител на България в European Society for Medical Oncology. Преподавател е по онкология. От 2010 г. е национален консултант по онкология.


Прикачени файлове:

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg