Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Неврологични проблеми

При мускулни крампи пийте много вода

д-р Бистра Павловска 2013-09-12
Неврологични проблеми : При мускулни крампи пийте много вода - мускулни крампи, схващания, крайници, магнезии, вода, диета, д-р Бистра Павловска, неврология, сърдечно-съдови заболявания
Локален масаж с магнезиев гел премахва болката веднага

Мускулините крампи представляват схващане на мускулни групи, което засяга най-често прасците на долните крайници. Основната причина за това неприятно усещане е елекролитен дисбаланс в организма. Той се наблюдава особено в големите жеги, когато организмът губи много течности от потене и недостатъчен прием на вода. 

Други чести причини за схващането на мускулите са продължителното стоене в една поза, носене на високи токчета, прекалено натоварване във фитнеса и други видове спорт. Установено е обаче, че главният виновник за мускулните крампи е недостигът на микроелемента магнезий. Той трябва да присъства в организма в определено съотношение - 0.6:1 с калция. Когато то бъде нарушено, се стига до появата на мускулни крампи.

В повечето случаи не става дума за схващане само на един мускул, а по-скоро на цяла мускулна група, най-вече в подбедрицата. Има няколко начина, които помагат за премахване на болката. Като начало се налага адекватна рехидратация – т.е. трябва да се поеме достатъчно количество течности. Дневният прием не бива да пада под 2-2.5 л. вода. 

При настъпване на схващането трябва да се направи масаж на мускула, крайникът да се повдигне на високо и да се третира локално с магнезий за мазане. Препаратът се намира под форма на магнезиев гел или магнезиево олио. Ефектът от него е мигновен, тъй като магнезият навлиза директно през кожата в засегнатият мускул. Магнезият под форма на таблети има много по-бавно и несигурно действие. 

Другото важно нещо при наличието на мускулни схващания е диетата. Препоръчително е да се приемат храни, богати на магнезий като ядки(особено сурови), сушени плодове и млечни продукти.

*Д-р Бистра Павловска отговаря на пациентски въпроси в CredoWeb
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg