Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гинекология

Проф. Стоимен Иванов: Секцио не трябва да се прави по желание

Лиляна Филипова 13-09-2013
Гинекология : Проф. Стоимен Иванов: Секцио не трябва да се прави по желание - секцио, Стоимен Иванов, акушерство и гинекология, женски консултации
Наблюдението на бременните в женските консултации е под всякаква критика

-  Проф. Иванов, продължава модата бременните да раждат със секцио, без да има медицински показания за това.  Какви са рисковете от това?

-  Секциото си е класическа коремна операция, която крие опасност от неочаквани усложения по време на упойката и риск от нараняване съседни органи или големи съдове. Пациентките не бива да подценяват тези проблеми и затова трябва да се противодейства на желанието им да родят с операция, ако няма медицински индикации за това. Българското дружество по акушерство и гинекология е категорично против залитането в тази посока. Световната организация на гинеколозите също го е доказала с документи. За съжаление у нас някои болници са регламентирали тази възможност с вътрешните си правила.

-  Кога секциото е задължително?

-  Има категорични индикации и при майката, и при плода. Когато жената е с високо кръвно, повишено количество албумин, диабет, зрителни проблеми, не може да се мисли за естествено раждане. Възрастта 35 г. също е критична. При един недоразвит хипотрофичен плод, при асфикция (б.ред. – недостиг на кислород в мозъка в резултат на нарушения в дихателния процес), при проточило се раждане, обикновено се взема такова решение. В много случаи се налага секцио и при усложнения по време на раждането, особено ако възникне риск за живота на родилката.

-  Напоследък инцидентите при раждане като че ли зачестяват, а успоредно с това и упреците към гинеколозите.

-  Категоричен съм, че няма акушер-гинеколог, който да върне или да пренебрегне жена, която ще ражда. Никой може да си позволи да зареже бременна или да не я наблюдава. При нас в „Майчин дом” например ръководството, Управителният съвет, директорът ни проф. Виктор Златков положиха много усилия и преди време се сдобихме със супермодерна родилна зала. В резултат от близо 3000 ражданията миналата година се увеличиха на повече от 4000. На 12-ия етаж направихме основен ремонт и майките са заедно с бебетата си. На 5-ия етаж е секторът с т.нар. рискови бременни, където има 42 легла.

-  Качествено ли е наблюдението на жените в хода на бременността?

-  Това е един от най-големите проблеми. В момента няма сериозно професионално наблюдение на бременните. Женските консултации са под всякаква критика. Масово идват бременни в 9-ия месец с бебе, което по показатели на развитието си отговаря на 7-и месец. Такъв хипертрофирал плод страда. Причината не е в бъдещата майка – тя е ходила на лекар, твърди, че е преглеждана, но никой не е обърнал внимание на високо й кръвно например. В малките градове е направо страшно, но и в София има такива случаи.

-  Вие сте председател на дружеството на акушер-гинеколозите. Не може ли да се вземат мерки?

-  У нас гинеколозите са близо 2000, като около половината са в дружеството. Опитваме се непрекъснато да ги мотивираме да се развиват, да спазват по-високи професионални критерии. Списанието ни „Акушерство и гинекология” е единственото българско медицинско издание, което се индексира в Medline. Смятам, че комуникационна платформа като CredoWeb може да даде допълнителен тласък за пълноценно професионално общуване в гилдията, обучение, от което ще спечелят и лекарите, и пациентите. 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg