Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Рак

Плюсовете на... отрицателните йони

Доц. д-р Димитър Попов 18-09-2013
Рак : Плюсовете на... отрицателните йони - отрицателни йони, йотерапия, Доц. д-р Димитър Попов, профилактика, рак, онкологични заболявания
Йотерапията е изключително перспективно направление за профилактика на раковите и сърдечносъдовите заболявания

Ролята на кислорода в дишането е била разкрита в края на XVII век от забележителните английски учени енциклопедисти Робърт Бойл и Робърт Хук. След това многостранните изследвания на този фундаментален процес, при който става поглъщане на кислород и отделяне на въглероден диоксид, показаха, че той е  противоположен на друг уникален процес – фотосинтезата, протичащ в растителното царство. Много скоро обаче учените стигат до идеята, че в алвеолите на белите дробове освен кислород, от въздуха в кръвта попада и „нещо друго”, което играе съществена роля за човешкия организъм. В определени случаи тя е положителна, а в други – отрицателна.

През 1780 г. френският физик Пиер Бертолон в книгата си „За електричеството на болното и здравото човешко тяло” изказва революционната мисъл, че „всички болести имат пряка връзка с електрическото състояние на въздуха”. Идеята на французина намира своето продължение в Русия, където младият, едва 21-годишен, гениален руски учен Александър Чижевский я прегръща с цялото си сърце, достигайки в началото на XX век до забележителни резултати. Те внасят сериозни корекции във вижданията за протичащите в човешкия организъм процеси, както и за факторите, които влияят върху неговия здравен статус. Според младия учен еволюцията на живите организми, в т.ч. и на човека, е протекла в наситена с електричество атмосфера, поради което напълно естествено е те да разполагат с механизми за взаимодействие с електрическите частици в нея и да изпитват влияние, както от техния заряд, така и от тяхното количество. Тази мисъл получава убедително потвърждение в експериментите, в които са получени наистина зашеметяващи резултати. Чижевский доказва, че отрицателните йони стимулират жизнените процеси и имат общо благотворно въздействие върху човека и животните, докато положителните имат противоположно действие – понижават техния жизнен тонус и могат дори да доведат до тяхната гибел. Според учения богат на отрицателни йони е въздухът около водопадите (до 50 хиляди/см3), планинският (8-12 хиляди/см3), морският (4 хиляди/см3),  както и този след буря (1,5-4 хиляди/см3). Многобройни опити показват, че

само 20-минутен престой в среда с високо съдържание на отрицателни йони има магическо въздействие върху човешкия организъм, предизвиквайки неочакван прилив на жизнена енергия, на оптимизъм и добро разположение на духа.

Всъщност още древногръцкият лечител Хипократ за лечение на широк кръг заболявания е предписвал... разходка край морето или високо в планината. Обратно, при 20-минутен престой в среда с високо съдържание на положителни йони се появява кашлица, главоболие и хрема. Продължителното въздействие води до допълнителни ефекти – раздразнителност, понижение на вниманието и способността за концентриране, мускулни болки и отслабване на имунната система. Проведените през последните години изследвания убедително доказват, че положителните йони са причина за редица нервни и сърдечносъдови заболявания, както и за „болестта на века” – нервното изтощение. Установено е, че те са причина за свръхпроизводство на невротрансмитера серотонин, което води до тахикардия, повишено кръвно налягане, спазъм на бронхите, включително до астматичен пристъп, засилена чревна перисталтика, както и до повишена агресивност. Отрицателните йони чрез регулиране на нивото на този невротрансмитер премахват негативните ефекти.

Йоните в атмосферата възникват под действието на множество фактори – частици на радиоактивните елементи радий и торий, намиращи се постоянно във въздуха, гама-лъчите на друг радиоактивен елемент – радия, съдържащ се в почвения слой, както и във водите, слънчевата радиация, космическите лъчи, мълниите, движенията на водни маси (водопади, морски прибой, дъжд), различни химични процеси и т.н. Любопитен факт е, че някои растения (здравец, кедър, ела, бор, туя) също продуцират значителни количества отрицателни йони.

Йоните проникват в човешкия организъм по два пътя – чрез вдишвания въздух и чрез кожата.

Което означава, че ние постоянно сме изложени на тяхното въздействие. За съжаление праховите частици, аерозолите от автомобилите и производствените предприятия, които изобилстват в градската среда, както и цялата патогенна микрофлора (вируси, бактерии), привличат положителните йони. Тези т.нар. „тежки” йони получиха съвсем неласкавото прозвище „йони убийци”.

Прекарвайки 90% от времето си в затворени помещения, в които решително преобладават положителните йони, човек подкопава своя имунитет, боледува, остарява и завършва земния си път далеч преди срока, определен му от природата. В частност Чижевский изчислил, че срокът, даден ни от Твореца, е... 180 години, но поради редица фактори (не на последно място и поради губителното действие на положителните йони) той значително се съкращава. Задълбочените изследвания в това направление доказаха, че от отрицателните йони най-голяма е ефективността на кислородните.

Замервания на въздуха в големи градове показват, че дори на обяд количеството на тези живителни йони едва достига стойности около 50/см3, което е около 4 пъти под нормата.

Отрицателното въздействие на този т.нар. „мъртъв” въздух върху човешката психика и самочувствие било убедително демонстрирано от японски изследователи още през 30-те години на миналия век.

В наши дни други японски изследователи под ръководството на професорите Кендзи Тадзава и Нобору Хируито доказаха, че в атмосфера, богата на отрицателни йони, човешкият организъм синтезира мощния антиоксидант убиквинол, който участва активно в синтеза на главния енергиен източник на човешкия организъм – АТФ (аденозинтрифосфат). С това се обяснява повишаването на жизнения тонус и психическия подем в такава среда. Японските учени са убедени, че убиквинолът ефективно противодейства на свободните радикали, които са в състояние да отнемат десетки години от човешкия живот. Според учените йотерапията (пребиваването в среда, богата на отрицателни йони) е ново, изключително перспективно направление за профилактика на раковите и сърдечносъдовите заболявания. В други изследвания беше установено, че убиквинолът регенерира (възстановява ефективната форма) на важните антиоксиданти – витамините С и Е. Американски учени (психоаналитици, отоларинголози) установиха, че лявата човешка ноздра „предпочита” и пропуска преимуществено отрицателните йони, а дясната – положителните. Според психоаналитиците у пациентите, оплакващи се от депресия и мрачно настроение, дясната ноздра е значително по-широка от лявата. Обратно, у оптимистите и хората с ведро настроение лявата ноздра е по-широка от дясната. Едно просто, но ефективно средство за възстановяване на тонуса и психическото състояние се състои в запушване на дясната ноздра и дишане в продължение на две-три минути с лявата. След няколко такива сеанса с интервали около половин час ще се почувствате определено по-добре.

gpopov_bg@yahoo.com
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg