Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Неврологични проблеми

Мозъчна стимулация: модерен метод за борба със стреса и преумората

Д-р Цветанка Янакиева 2013-10-23
Неврологични проблеми : Мозъчна стимулация: модерен метод за борба със стреса и преумората - Мозъчна стимулация, борба със стреса и преумората
При днешния стресиращ начин на живот в индустриалното общество нашият мозък не винаги е в състояние да работи на оптималните честоти, гъвкаво да преминава от една в друга активност. Функционалните нарушения, оплаквания и неприятни изживявания трудно се повлияват със средствата и методите на традиционната медицина

Всяка човешка дейност се обезпечава от съответната по честота активност на определени участъци от мозъка. Здравият мозък изпълнява множество важни функции едновременно, произвеждайки най-разнообразни честоти на мозъчните вълни, съответстващи на тези функции. В зависимост от активността на мозъчната кора в биоелектрическата активност на мозъка доминират четири вида мозъчни вълни: бета, алфа, тета и делта, които отговарят на различни функционални състояния. Различни категории на мозъчни вълни могат да възникват едновременно в различни региони на мозъка.

Когато има баланс на мозъчната активност и тя отговаря на изискванията на организма и околната среда психо-емоционалното и физическо състояние на дадения човек е във върхова форма, различните органи и системи функционират оптимално и в баланс между тях. При това състояние човек се чувства жизнен и енергичен, с добре работещи регулаторни механизми, с добро състояние на когнитивните си функции.

При днешния стресиращ начин на живот в индустриалното общество нашият мозък не винаги е в състояние да работи на оптималните честоти, гъвкаво да преминава от една  в друга активност. Хроничният стрес и умората не влияят по най-добрия начин върху човешкия организъм. Появилите се различни функционални нарушения, оплаквания  и неприятни изживявания трудно се повлияват със средствата и методите на традиционната медицина.

Мозъците ни произвеждат твърде много активност в диапазона на бета честотите. За да балансират това много хора активно търсят завръщане към алфа активност чрез релаксация. Увеличаването на алфа активността на мозъка може да става чрез конструктивни начини като медитация, продължителни аеробни упражнения, биофидбек тренинг или аудио-визуално увличане на мозъчните вълни и електро-тактилна стимулация на мозъка. Въпреки наличните възможности много хора предпочитат да достигнат по-добри нива на активност чрез потенциално деструктивни действия като употреба на алкохол и наркотици.

Повече от 20 г. в Канада и САЩ се използва метода за електростимулация на мозъка. Той е относително непознат в нашата страна, безвреден и ефективен метод, използван при възстановяване от зависимости, третиране на депресивни състояния, тревожност, безсъние, болка, заболявания , при които стресът играе основна или съпътстваща роля.

Методите за тренировка и регулиране на биоелектрическата активност на мозъка, за адаптивно биоуправление могат да облекчат значително или да премахнат тези състояния или да намалят дозата на  медикаментите, необходими за техния контрол. Промените, които настъпват при тренировка на мозъка засягат целия организъм, повлиявайки върху динамичните връзки между психиката и физиката.

Иновативните системи на Mind Alive-Canada- DAVID Delight и  CESta, използват напълно физиологични стимули и механизми за въздействие върху мозъка, които нефармакологично допълват основната терапия при различни състояния, като могат да се използват и самостоятелно.

Системата  DAVID Delight се базира на стимулацията на главния мозък чрез светлинни и звукови сигнали (аудио-визуално увличане на мозъчните вълни), а CESta е електронна система за кранио електро-тактилна стимулация на мозъка във физиологични честоти, съобразени с електрофизиологията на нервната система и с търсените терапевтични  ефекти. При тяхното приложение не са установени нежелани странични действия.

Честотата на мозъчните импулси може да бъде забавена с цел дълбока релаксация, медитация и подобряване на съня или да бъде ускорена с цел подобряване на настроението, концентрацията на вниманието и паметта.

Апаратите се прилагат ефективно за:

1.  Подобряване на концентрацията, възприятията и паметта;

2.  Преодоляване на хронична умора;

3.  Психофизическа релаксация, възстановяване, управление на стреса;

4.  Преодоляване на проблемите със съня;

5.  Ускорено учене със заучаване на нови умения за достигане на върхови постижения в спорта, професионалното и академично представяне;

6.  Трансформиране на рисково и деструктивно поведение, подобряване на междуличностни отношения;

7.  Успокояване на негативни емоции и мисли, на вътрешния диалог;

Могат да бъдат в подкрепа на терапията при:

1.  Страх, депресия и тревожни разстройства;

2.  Синдром на хиперактивност и дефицит на внимание;

3.  Симптоми на старческа деменция;

4.  Хроничен болков синдром( главоболие, мигрена, фибромиалгия );

5.  Повишено кръвно налягане;

6.  Като част от програма за преодоляване на зависимости: тютюнопушене, прекомерна употреба на болкоуспокояващи и сънотворни лекарства, зависимост от храна със затлъстяване;

7.  Психосоматични разстройства, обусловени от стрес.

Мозъчната стимулация постига ефектите си чрез задействане на следните механизми:

А. Вазодилатация и подобряване на кръвоснабдяването на мозъка;

В. Нормализация на електрическата му активност;

С. Повишаване на нивата на невротрансмитерите:

а. Ендорфини- повлияване на болковия синдром, на настроението и стреса;

b. Мелатонин – подобряване на съня;

с. Серотонин – положително  влияние върху настроението, поведението, апетита;

D. Повишаване на нивата на невротрофичните фактори:

a. Повишена продукция на BDNF(невротрофичен мозъчен фактор) – стимулира неврогенезата и стабилизира синаптичната пластичност, което води до подобряване на паметта и способността за обучение;

  Е.  Увеличен растеж на дендритите на невроните, което също води до подобряване на паметта;

Цялото това разнообразие от въздействия се постига чрез използването на различни честотни диапазони, отговарящи на търсения ефект.

Противопоказания:

1.  Лица с психотични епизоди;

2.  Сърдечен пейсмейкър;

3.  Епилепсия, мозъчен тумор или скорошен инсулт;

4.  Бременност- няма медицински противопоказания – това е предпазна мярка;

Предпазни мерки:

- Възможно е употребата на апаратите да намали нуждата от употребявани лекарства;

-  Клипсовете да не се поставят върху рани по кожата, пресни белези, одрасквания, кожни обриви или изгаряния;

- Внимателно да се прилагат при пациенти с травматични психични преживявания в миналото

- Да не се използват по време на шофиране или работа с опасни машини.

При прецизно използване мозъчната стимулация е един ефикасен и безвреден метод за лечение на множество състояния, които се срещат много често в ежедневната лекарска практика.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg