Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Кошмарите и странните сънища може да са свързани със заболяване

Daily Mail 2013-10-25
Сънят : Кошмарите и странните сънища може да са свързани със заболяване - сънуване, неврология, психология, хормонален баланс, кошмари, мигрена
Колебанията на женските хормони водят до по-интензивни сънища.

Според учените, сънищата дават важни знаци за здравословното състояние и дори предупреждават за заболявания години преди появяването на физическите симптоми. Известно е, че хората сънуват от 4 до 6 пъти през нощта, но си спомнят само 2 или 3 съня седмично, защото можем да запомним съня си само ако се събудим по средата му. Ако продължим да спим след края на съня той ще бъде забравен завинаги.  Жените запомнят сънищата си по-често от мъжете, вероятно защото спят по-леко. Хората не сънуват цяла нощ. Мозъкът започва да ражда сънища само когато превключи на един особен вид сън, наречен Движение на бързото око (REM). Той е много лек и затова хората се будят докато сънуват. Случва се около 4 пъти на нощ, като първият започва около 90 минути след заспиване.

Какво показват по-честото сънуване, кошмарите, странните ярки сънища?

КОШМАРИ

Възможни причини: Бетаблокери, сърдечно заболяване, мигрена или недоспиване

Бетаблокерите, които се приемат срещу високо кръвно налягане са известни с предизвикването на много неприятни сънища, посочва британският специалист по съня проф. Джим Хорн. Тези широко употребявани  лекарства действат съдоразширяващо, но експертите смятат, че могат и индиректно да променят баланса на някои мозъчни химикали, от което се появяват кошмари. Проучване на холандски учени свърза лошите сънища и с неравномерния сърдечен пулс. Хората с такъв пулс са застрашени 3 пъти повече от кошмари, а страдащите от болки в гърдите -  7 пъти. Вероятната причина за този риск за хората със сърдечни проблеми е, че те често страдат от дихателни проблеми, от които намалява нивото на кислорода в мозъка.

Кошмарите могат да бъдат и знак за връхлитаща мигрена. Това мъчително главоболие може да възникне през нощта и едно проучване е открило, че то често се предхожда от лоши сънища, които обикновенно включват теми като гняв и агресия. Има теория, според която главоболията водят до мозъчни промени. Причината за кошмарите обаче може да бъде и недоспиването. Недостатъчният сън може да предизвика едно състояние, наречено сънна парализа, което засяга един от 20 души в някакъв период от живота, посочва д-р Никълъс Оскрофт от Кеймбридж. При изпадане в такова състояние човек не може да се движи за кратко време след като се събуди вследствие на неизправност в системата, която контролира мускулите. Освен това, често хората със сънна парализа изпитват чувството, че в стаята има още някой или че някой ги натиска върху гърдите. За щастие, това продължава само 1 -2 минути, но може да предизвика ужас.

ПО-ИНТЕНЗИВНИ СЪНИЩА ОТ НОРМАЛНОТО
Възможни причини: Чувство за горещина или студ през нощта, хормони, хронична болка или спиране на приема на антидепресанти

Преяждането или чувството за горещина или студ през нощта може да доведе до повече сънища, казва проф. Хоум. Колкото по-неспокоен е сънят, казва той, толкова по-вероятно е да се събудите докато сънувате, което означава, че ще запомните съня си. Препоръчителната температура в спалнята е 18 градуса. По същата причина колебанията на женските хормони водят до повече сънища. Някои жени казват, че сънуват повече по време на цикъл. Това вероятно е заради чувството за дискомфорт, което ги кара да се будят по-често. Безсънието и болката също карат хората да се будят постоянно през нощта, поради което те помнят повечето от сънищата си.

Д-р Оскрофт добавя, че няколко нощи лош сън също може да доведе до наситена с ярки сънища нощ. Недостатъчният сън – от 4 до 6 часа – лишава мозъка от нормалното количество сънуване и в първата нощ на истинска почивка организмът компенсира като сънува повече. Това състояние се нарича бързо движение на очите. То може да се появи и когато пациентът спре да приема антидепресанти, защото те драстично намаляват Бързото движение на очите/ REM/ или сънуването, обяснява д-р Оскрофт.

СЪНИЩА, В КОИТО ПРЕЖИВЯВАТЕ НАПАДЕНИЕ
ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ: Aлцхаймер или Паркинсон

Стресиращите ситуации в съня, например ако сънувате, че някой ви напада или преследва, може да бъдат знак за мозъчно или нервно заболяване, като алцхаймер или паркинсон, казава д-р Оскрофт. Смята се, че хората, които буйстват по време на сън страдат от т.н. REM (поведенческо разстройство на съня). Това разстройство се причинява от увреждане в областта на мозъка, която контролира системата за сигурност на съня, която предпазва от пресъздаване и изпълнение на сънищата ни. То поражда много жестоки сънища и води до буйстване, при което сънуващият може да нарани себе си или партньора си.
Това разстройство е сериозен признак за бъдещо заболяване от Алцхаймер и понякога се появява 10 години преди другите симптоми, като загубата на паметта.

СЪНИЩА, КОИТО БУДЯТ РАНО
ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ: Приемане на мазна храна, свръхтегло, стрес или депресия

Обилната и мазна храна престоява в стомаха по-дълго, казва проф. Хоум. Това пресира преградата между стомаха и хранопровода което може да доведе до обратно връщане на храната и стомашната киселина и да предизвика киселини в стомаха. Обикновенно това се случва в първите часове след заспиването и тогава хората се събуждат във фазата на сънуването, понякога със задавяне от стомашна киселина в гърлото. Киселинният рефлукс се среща по-често при хората с наднормено тегло, тъй като излишните тлъстини притискат преградата и я отслабват. Хората с депресия или силен стрес също започват да сънуват по-рано. Учените все още не са изяснили причините за това.

ЗАПОМНЯЩИ СЕ ИЛИ СТРАННИ СЪНИЩА
ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ: Алкохол, инфекция, хапчета срещу малария или менопаузата

Пиенето на алкохол късно вечер може да предизвика особено ярки сънища непосредствено преди събуждане, казва проф. Холмс. Причината е, че ефектът от алкохола отслабва към сутринта , което може да повлияе по някакъв начин на химикалите в мозъка и да породи странни сънища. Излагането на студ също може да породи сюрреалистичен полусън, полубудно състояние със странни сънища, отбелязва неврологът от Бостън д-р Макнамара. Когато организмът е атакуван от вирус, имунната система се нуждае от всичките си сили за да го пребори. За укрепване на съпротивителните сили може да помогне дълбокия сън без сънуване, наречен сън на бавни вълни.  Всяка инфекция увеличава този вид сън. Той забавя началото на сънуването, което може да доведе до състояние на безсъзнание с ярки сънища и странни халюцинации.

Лекарствата също могат да предизвикат ярки сънища. Някои хора твърдят, че имат такива когато приемат антибиотици. Известно е, че лекарството против малария mefloquine предизвиква епични сънища – дълги истории с много цветове и странни създания и чудовища. Има теория, че тези лекарства нарушават нивата на мозъчния химикал ацетилхолин, който играе решаваща роля в контролирането на сънищата. Много жени в менопаузата имат особено ярки сънища заради нестабилните нива на хормоните им.

СЕКСУАЛНИ СЪНИЩА
ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ: Повишена креативност

Сексуалните сънища се появяват на всяка възраст, но те зачестяват с остаряването и се появяват особено типични за хората над 60 години, казва психологът Иън Уолъс. Той твърди, че много от неговите пациенти в 60-те и 70-те си години споделят за такива сънища, като ги свързва с повишената им креативност.

Daily Mail




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg