Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Рак

От месеци в България липсва медикаментът BICNU

CredoWeb 2013-10-30
Рак : От месеци в България липсва медикаментът BICNU - онкология, BICNU, онкоболни, лекарства
Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори и няма алтернатива

„От месеци в България липсва медикаментът BICNU amp. (carmustine)“, алармира медиите д-р Велко Минчев, началник отделение „Медицинска онкология“ в „Централ Онко Хоспитал“ - Пловдив, първата частна онко болница в страната. „Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори, 1 път на 6 седмици. Препаратът  няма алтернатива“, подчерта лекарят. Д-р Минчев обясни, че от началото на септември наличността му е изчерпана в „Централ Онко Хоспитал“, а онколози от други болници в страната се оплакали, че го нямат от 5-6 месеца.

Специалистът посочи, че последствията от прекъсването на приема на BICNU са трагични. Състоянието на болния се влошава, заболяването напредва към летален изход. Някои от пациентите си доставят медикамента от Украйна, Германия, Турция. „Но това е рисковано, тъй като BICNU трябва да се пренася и съхранява при специални условия - при температура от 2 до 8 градуса“, предупреждава д-р Минчев. „Проблемът е голям и не знаем към кого да се обърнем, след като медикаментът го няма на пазара“.

Магистър – фармацевтът Диляна Иванова, управител на болнична аптека към „Централ Онко Хоспитал“, конкретизира ситуацията със следните известни факти: До 1 юли 2013 г. правата върху BICNU и разрешението за употреба са на фирма Bristol-Myers Squibb. След това тези права са закупени от компания „EmcurePharma UK”. Фирмата, която е пълномощник и доставчик за България, пише в официално писмо до болницата от 16.10.2013 г. следното: „През летните месеци се появи дефицит на продукта в световен мащаб, поради проблеми с производството на разтворителя към активното вещество.“

В тази патова ситуация и онколози, и фармацевти, се чудят как и кой може да разреши проблема с липсата на това важно лекарство. Надяват се Министерството на здравеопазването да помогне. От ведомството заявиха, че скоро ще излязат с официална информация.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg