Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Простата

Кампания информира за рака на простатата

CredoWeb 2013-10-31
Простата : Кампания информира за рака на простатата - онкология, урология, рак на простатата, тумор, лечение
Този вид тумор е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и третата като причина за смъртност.

Ракът на простатата е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и третата като причина за смъртност. Според Националния раков регистър, през 2010 г.с рак на простатата у нас са диагностицирани 1734 мъже. 783 души с тази диагноза са починали. Близо половината от случаите са открити в трети и четвърти стадий, когато възможностите за лечение на болестта са ограничени. Тези данни бяха изнесени по време на неформална среща с журналисти, с която бе поставено началото на информационна кампания „Заедно срещу рака на простатата“. Тя е инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация„Аджъбадем“.

„За този вид рак не се говори в публичното пространство, което способства за липсата на регулярно поднасяне на информация и пълната изолация на пациентите с това заболяване“, обясни Евгения Адърска от АПОЗ. Поради спецификата на мъжката природа, нито здравите, нито заболелите са склонни да обсъждат темата публично, допълни тя. В резултат необходимостта от системна профилактика на простатата няма място в трайните обществени представи, а пациентите с простатен рак са по-малко уверени в добрия изход от лечението.

Открит навреме, ракът на простатата е лечим, категоричен е д-р Васил Маргаритов – уролог и представител на „Аджъбадем“ в София. „Вярно е, че ракът на простатата се диагностицира най-често при мъже над 70-годишна възраст, но през 2010 г. например е регистриран и при мъж във възрастовата група 40-44 години, както и при четирима в групата на 45-49-годишните“, посочи той. Заболяването обикновено протича безсимптомно в началния период, затова всеки мъж над 45-годишна възраст (а при наличие на фамилна обремененост – от 40-годишна възраст) трябва веднъж годишно да посещава уролог за профилактичен преглед. Индикации за проблем дават високите нива на простатно-специфичния антиген (PSA), които могат да бъдат установени с обикновен кръвен тест, посочи специалистът. Окончателната диагноза се поставя след биопсия.

След поставянето на диагнозата, подходът към всеки случай е индивидуален, обясни д-р Маргаритов. Лечението може да цели да излекува пациента или да облекчи състоянието му. Когато ракът е локализиран само в простатата, обикновено се прибягва до отстраняване на самата простата с последващо лъчелечение. Благодарение на напредъка на медицината, премахванетона простатата може да стане освен с обичайната „отворена хирургия“, вече и с лапароскопски техники или дори с операция с помощта на робот, при която страничните ефекти за пациента са сведени до минимум. Ако измененията не позволяват оперативно лечение, може да бъде предписана хормонална терапия, лъче- или химиотерапия.

Открит и лекуван навреме, ракът на простатата има много добри шансове за пълно излекуване, увери урологът.

Пример за това е Александър Маринов.  „Сега съм на 81 години. На 78 при едно рутинно изследване на простатата урологът се натъкна на малки възелчета и препоръча биопсия. Резултатът показа, че имам рак на простатата. Ранната биопсия помогна с това, че ракът бе открит, докато е ограничен само в простатата. Рискът при мен беше да загубя простатата, но не и живота си“, разказа той. В момента Александър води активен живот и в опит да помогне на други в неговото положение съдейства за учредяването в България на клон на европейската организация на простатно болните Europa UOMO.

Кампанията „Заедно срещу рака на простатата“ има за цел да допринесе за това, да има повече пациенти като Александър – диагностицирани и лекувани навреме.

„В битката срещу рака на простатата всеки пропуск може да е фатален. Но открит навреме, ракът на простатата е лечим“. Това послание към всеки мъж в активна възраст отправят лицата  на кампанията - популярните български футболисти Валентин Илиев (ЦСКА), Станислав Ангелов (Левски) и Мартин Камбуров (Локомотив Пловдив). Футболните ни грандове приеха да подкрепят кампанията, за да покажат, че истинските мъже са отговорни за своето здраве.

Шестима техни фенове – по двама за всеки отбор – ще имат късмета да спечелят ВИП-места за домакинските мачове на любимия си отбор до края на сезона. За целта те ще трябва да попълнят анкета с въпроси за рака на простатата и по този начин ще участват в томбола за разпределението на наградите. Анкетата може да бъде попълнена на Facebook страницата „Заедно срещу рака на простатата“ в периода до 12 ноември 2013 г., както и в обособени кътове за кампанията в МОЛ София и МОЛ Пловдив в периода 31 октомври – 3 ноември, 12-20 часа. Резултатите от анкетата и печелившите участници ще бъдат обявени на 15 ноември.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg