Здравето от А до Я - Рак
Калцият намалява риска от рак?health.bg 2009-02-24
![]() Мащабно американско проучване показва, че богатото на калций меню може да предпазва от някои видове рак, съобщи Асошиейтед Прес. Ползите се извличат предимно от храна богата на калций, а не от хапчета. В изследването, публикувано в Archives of Internal Medicine, са участвали почти 500 хиляди доброволци, които са анкетирани за хранителните им навици и са проследени през следващите години за евентуални ракови заболявания. Резултатите показват, че калцият предпазва по някакъв начин клетките от преобразуването им в ракови. Още не е установено как точно. При различните видове рак процентите са различни, но хората, които консумират между 1530 (мъже) и 1881 (жени) милиграма калций дневно, са по-малко застрашени от рак - 30% на хранопровода, 20% в областта на главата, 16% на дебелото черво (при мъжете); а при жените - 28%. Калцият повлиява и риска от рак на черния дроб, който се среща по-рядко. Препоръчително е да се набавя от мляко или други хранителни продукти, а не от медикаменти. Необходими са още изследвания, които да потвърдят резултатите, уточняват учените. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |