Здравето от А до Я - Рак
Чудните свойства на малините
health.bg
16-03-2009
Съдържащите се в тях антоцианини намаляват туморите на гърлото с 50%, твърди изследване на учени от Охайо.Ползата за сърцето на изобилстващите от антиоксиданти малини е известна отдавна, но сега отново се заговори за този плод, този път заради неговото действие срещу раковите заболявания. Освен това антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони.Съдържащите се в тях антоцианини намаляват туморите на гърлото с 50%, твърди изследване на учени от Охайо. Ползата за сърцето на изобилстващите от антиоксиданти малини е известна отдавна, но сега отново се заговори за този плод, този път заради неговото действие срещу раковите заболявания. Освен това антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони. Учени от университета в Охайо подложили плъхове на малинова диета и установили, че те са с 50% по-неподатливи на развитие на тумор на езофагуса, а в случай, че развият тумор, размерът му е наполовина от обичайното. Изследователите използвали сорт малини, които имат черен цвят, но те не бива да се бъркат с боровинките. Черните малини се „борят” с раковите заболявания по няколко начина: те потискат растежа на раковите клетки, намаляват възпаленията, пречат на захранването на тумора от капилярите и унищожават раковите клетки. Какво стои зад тези впечатляващи резултати? Учените смятат, че това са антоцианините - вид антиоксиданти, които освен в малините, се съдържат и в ягодите, черните и червените боровинки, червеното зеле и гроздето. Освен че противодействат и на други видове рак – на устата, на простатата и на дебелото черво – антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони. От своя страна, нормалното тегло предпазва гърлото, защото излишните килограми утежняват киселинния рефлукс, който се свързва с повишен риск за рак на езофагуса. От всички горски плодове, малините имат най-много фибри – 8 грама в една чаша плод. Същото количество задоволява 40% от дневната нужда на организма от манган и почти същия процент от витамин С. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |