Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Астма

Астматикът от пациент трябва да се превърне в партньор при лечението

Тони Маринова 2009-04-21
Астма : Астматикът от пациент трябва да се превърне в партньор при лечението - доц. Димитър Попов, алергия, алергени, хрема, ринит,

Доц. д-р Димитър Попов, специалист по пневмология и фтизиатрия, председател на Българското дружество по белодробни болести, за бронхиалната астма -  едно от най-разпространените хронични заболявания.

Доц. Попов, какво представлява астмата?
Астмата е възпалително заболяване, но не от типа вирусен бронхит или такъв, който се лекува с антибиотици, а е алергично възпаление. В него участват не бактерии и вируси, а особени клетки. При среща с определени алергени се развива остър спазъм на бронхите, чувство за задух, свирене на гърдите. Всички дишаме едно и също, но аз мога да развия астма, а вие не. Това е, защото предразположението към това заболяване се онаследява. Потенциалните причинители на астмата са най-често битовите алергени.

В домашния прах се съдържат частици от микроскопичния домашен кърлеж, който е в завивките. И парадоксът е, че точно разхвърляните, неоправени легла са по-здравословни от оправените, които осигуряват влажна среда, в която акарите живеят. Те се хранят с много фините излющвания на кожата ни и това, което те отделят, е един от най-силните алергени, причиняващи астма. Класическите прахосмукачки не вършат работа. Алергените са толкова фини, че излизат от обратната страна на прахосмукачката. Друг фактор са котките. Слюнката им съдържа мощни ензими, които също са алергени, а знаете че те непрекъснато ближат козината си.

Повече от 300 мил. души страдат от астма, а в България е те са около 400 хиляди...-
460 хил. показва едно от последните проучвания. Но се смята, че астматиците са много повече. Защото проявата на астмата понякога не е типичният пристъп от задух, а кашлицата е първият и единствен признак, който много често, особено в детска възраст, не се разпознава като астма. Една от най-новите концепции е, че две различни болести – алергична хрема, (алергичен ринит, сенна хрема) и бронхиалната астма всъщност са една и съща болест. 50% от хората с астма имат алергичен ринит и обратно.

Как се постига контролът върху това заболяване?
Трябва да развенчаем мита, че заболяването е нелечимо. Контрол е терминът, който се употребява от нас, специалистите алерголози и пулмолози. В момента има олимпийски шампиони по лека атлетика, плувци и един куп спортисти, които са астматици и вземат златни медали, като ходят с инхалаторите в джоба. На Елизабет Тейлър заболяването въобще не й пречи да има 8 брака, с астма е Лайза Минели, а как пее. Така че контролът, който в момента съвременната медицина може да постигне, е невероятен. Човек със средно тежка астма може да не получава пристъпи в продължение на години, на десетилетия.

Но това е свързано и с разбиране от страна на пациента. Ако ме попитате как се лекува сега астмата, ще кажа – започва се с обучението. След като е поставена диагнозата ние трябва да разясним, че той има невероятният шанс, спазвайки препоръките, да забрави, че е болен от астма. Вторият мит е, че той е обречен до края на живота си. Той може да бъде под контрол наистина до края на живота си. Когато пациентът е добре обучен, на него му е обяснено какво би могло да го чака, какви са перспективите, той от пациент трябва да се превърне в партньор.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg