Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инфекции

Кърлежите пренасят опасни инфекциозни болести

Д-р Николай Подолешев Архив 2009г.
Инфекции : Кърлежите пренасят опасни инфекциозни болести - лаймска, кримска, марсилска, кожа,

Известно е, че хората общуват с природата най-интензивно през лятото. За съжаление, с рязкото покачване на температурите настъпва и времето на едни от най-опасните паразити – кърлежите. Ухапванията могат да причинят опасни инфекциозни заболявания, някои от които и смъртоносни. Статистиката показва, че през последните няколко години в България се отчита както увеличаване на броя на пострадалите, така и на смъртните случаи.

Най-честото инфекциозно заболяване, пренасяно от кърлежите, е лаймската болест.

Инкубационният период след ухапването може да варира от 2-3 дни до 1 месец. Тъй като впиването на кърлежа не причинява нито болка, нито сърбеж, понякога е почти невъзможно да се долови точно моментът на заразяването.

Лаймската болест протича в три стадия. При първия в зоната на ухапването се появява леко надигнато червено петно, което в централната си част е с нормалния цвят на кожата. Впоследствие то започва да се увеличава, като е възможно дори да обхване различни части от тялото. Малко след нейната поява човек започва да се чувства отпаднал, понякога телесната температура може да се повиши, чести симптоми са и главоболието, ставно-мускулните болки и усещането за стягане в областта на врата и гърба.

Вторият стадий обхваща периода от края на 1-ия до 4-ия месец след началото на болестта и протича с оплаквания от страна на нервната система. Типични са парезите на лицевия нерв, менингитът, възпаленията на черепно-мозъчните нерви, дифузните мускулно-скелетни болки и артритът, обхващащ предимно големите стави. Третият стадий включва периода от 5-ия месец до няколко години след началото на заболяването. Основните оплаквания са свързани с артритната симптоматика, но нерядко се наблюдава и хронично възпаление на гръбначния мозък.

Други опасни заболявания са марсилската и кримката треска.

След инкубационен период от 5 до 7 дни, марсилската треска започва остро със студени тръпки, висока температура (понякога до 41оС), главоболие и мускулни болки. Лицето е силно зачервено, а очите са “кръвясали”. След 3-4 дни се появява обилен обрив по цялото тяло, който обхваща и дланите, стъпалата и окосмената част на главата.

Не по-малко опасна е и кримската хеморагична треска. След инкубационен период, който продължава 1-2 седмици, настъпва рязко повишаване на температурата (до 40оС), което се съпровожда с отпадналост, мускулни болки, втрисане, главоболие и безапетитие. Характерни са появяващите се 2-3 дни по-късно тежки кръвоизливи от дихателната и храносмилателната система. Кримската треска е единствената инфекциозна болест, причинявана от кърлеж, която можа да се пренася от човек на човек.

Най-сигурният начин да се предпазим, е да предотвратим ухапването от кърлеж. Ето защо, когато правите излети по горите и поляните, избягвайте да сядате около ниско разположените части на дърветата или във висока трева. Обличайте дълги панталони и блузи с дълъг ръкав. Обувките е добре да бъдат затворени, а откритите участъци от кожата е добре да се намажат с препарати, отблъскващи насекомите. След като се приберете от разходката, огледайте внимателно дрехите и обувките си.

Прегледайте основно и косата си.

Кърлежите предпочитат участъците, където кожата е топла и изпотена – подмишечните ямки, шията (където пулсира сърдечният ритъм), по ушите, между краката и т.н.

Ако независимо от взетите предпазни мерки откриете кърлеж върху кожата си, той трябва да се извади по най-бързия начин. Много важно е паразитът да не престоява върху кожата повече от 12 часа!

Когато условията не позволяват лесен достъп до болнично заведение, ви предлагам лесно изпълними съвети, спазването на които ще ви позволи да се справите успешно със ситуацията.
Но трябва да знаете, че консултацията с лекар е наложителна, особено ако се усети общо неразположение или повишаване на телесната температура.


Как да отстраним паразита

• Впитият в кожата кърлеж не трябва да се пипа с “голи ръце” и да се притиска силно.

• Старата практика кърлежът да се намазва с олио, подръчен крем или лепило, днес е отхвърлена, защото тези средства могат да го предизвикат да повърне, при което рискът от заразяване рязко се увеличава.

• За отстраняване на паразита се използват ръкавици, парче плат или пинсета.

• Тялото на кърлежа се отделя от кожата много внимателно. При грубо и продължително движение хоботчето на паразита се впива по-дълбоко и се разширява, което може да доведе до скъсването му.

• Ако след откъсването на кърлежа част от него остане в кожата, трябва да се пристъпи към незабавна хирургическа намеса.

• След като паразитът се отстрани, върху мястото на ухапването се поставя стерилна превръзка.

• След изваждане на кърлежа, най-добре е да бъде поставен в шишенце, за да го изследва микробиолог. Ако обстоятелствата не позволяват да се постъпи по този начин, паразитът не бива да се изхвърля, без да бъде унищожен.

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg