Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уши, нос, гърло

Уши, нос, гърло

health.bg 2009-05-12
Уши, нос, гърло : Уши, нос, гърло - инфекции, сливици, ларингит, тъпанче, лимфа, гноен отит,

Устройството на ухото има три основни части: външно, средно и вътрешно.

Външното ухо е съставено от ушна мида и слухов канал. Средното ухо - от тъпанче, тъпанчева кухина, слухови костици и евстахиева тръба, която свързва тъпанчевата кухина с гърлото, а вътрешното ухо се намира в т.н. камениста част на слепоочната кост и се нарича лабиринт, в който има  преддверие, охлюв и три полукръгли канала. В лабиринта са разположени и разклоненията на слуховия нерв.

Основни симптоми при проблеми с ухото

Болките в ухото


• Те най-често са свързани с възпаление, инфекция, събиране на течност или травма.
• При деца те са по-чести, тъй като евстахиевата тръба, свързваща средното ухо и гърлото, е по-къса и по-широка. При болки в ухото децата плачат продължително, неспокойни са, будят се нощем, бързо вдигат температура, а натиск върху външния слухов проход причинява остра болка.
• При плувците, поради факта, че ухото е изложено непрекъснато на вода, то може да стане по-податливо на инфекции.
• При по-грубо или неправилно почистване на ухото външният слухов проход може да се нарани и дори да се пробие тъпанчето.
• Болката в ухото може да е свързана с проблеми със зъбите, ставите, свързващи долната и горната челюст или с инфекция на синусите.

Загуба на слуха


• Намаляването на слуха с възрастта (лекарите го наричат пресбиакузис) довежда до неразбиране на речта, особено на фона на силен шум. Причините най-често са свързани с загуба на част от слуховите рецепторни клетки и с нарушение на кръвоснабдяването.
• Слухът може да намалее при събиране на ушна кал (церумен), която естествено се отделя в слуховия канал и помага при филтрацията на прахта, попадаща в ухото. Ако събраната ушна кал се втвърди, се образуват „тапи”, които могат напълно да запушат ухото.
• Когато загубата на слух се дължи на силна музика, на индустриални шумове или пък на експлозии, близо до ухо, които могат да причинят скъсване на тъпанчето, става въпрос за акустична травма. В началото се намалява слухът за високите честоти (звънец, камбани), а по-късно и за по-ниските (говор).
• Мениеровата болест е свързана с нарушение във вътрешното ухо, при което се засяга равновесието и слуха.

Шум в ухото (тинитус)

• Както при намаляването на слуха, шумът може да е свързан с възрастови промени (най-често от съдов произход), акустична травма, ушна кал, мениерова болест. Шумовете биват много видове.
• Има лекарства, които са токсични за слуховия нерв и могат да предизвикат различни слухови. Такива са някои антибиотици, някои лекарства против високо кръвно налягане, част от нестероидните противовъзпалителни средства.

Какво трябва да знаем за ушната кал?

Ушната кал се събира най-често във външната част на слуховия проход, а не близо до тъпанчето. Тя покрива кожата на ухото и го предпазва от сухота и сърбеж.

В повечето случаи слуховият канал може да се самопочиства.

Почистването с остри предмети е опасно и може да доведе до спукване на тъпанчето.

Нос

Носът се състои от две симетрични носни кухини, които са разделени отвътре на три разположени една над друга успоредни части от издадени навътре в тях костно-хрущялни гребени, наречени конхи.

Носът и кухините около него са покрити със специална лигавица, която произвежда специфичен секрет, съдържащ множество вещества с различен ефект и химически състав. Те действат овлажняващо на самата лигавица и носна кухина, противовъзпалително и антимикробно.

Косъмчетата в носа играят ролята на естествен филтър за попадащите непрекъснато по-едри механични частици и други подобни вещества.


В носната лигавица се намират краищата на нервните окончания на обонятелния нерв, чиито рецептори служат непрекъснато за възприемане на различните миризми.


Гърло

Гърлото свързва устната и носната кухина с хранопровода. Покрито е лигавица, в която са разположени много лимфни фоликули. Те участват в локалната защита на организма от бактерии, вируси и други.

В началото на гърлото се намира т. н. Валдайеров лимфен пръстен, състоящ се от двете сливици, разположени от двете страни на входа.

Този лимфен пръстен служи защитава организма от проникването и разпространението на инфекциите в тялото.

В долния край на гръкляна се намират гласовите връзки, във формата на две пластинки. Те трептят и възпроизвеждат различните звукове от въздушната вълна, преминаваща през тях.

Заболявания на ушите, носа и гърлото

По-важните са серозните и гнойни отити, отосклерозата (намалението на слуха от настъпващата склероза на слуховите костици и други части), невритът на слуховия нерв, острите и хронични тонзилофарингити, перитонзиларният абсцес, острият и хроничен фарингит, ларингитът, туморите на гръкляна и гърлото, острият и хроничен синузит, изкривяването на носната преграда, наличието на т. н. трета сливица и други.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg