Здравето от А до Я - Инфекции
Внимание към съхранението и обработката на летните продукти
health.bg
21-07-2009
![]() През всички сезони болестите, причинени от храни, са опасни, но лятото изостря проблемите допълнително и правилното съхраняване и употреба на пресните хранителни продукти е особено важно. Самите пресни плодове и зеленчуци не съдържат микроорганизми, причиняващи болести, но те могат да бъдат заразени на полето или при неправилно бране, съхраняване и транспортиране.
Съхранявайте продуктите отделно Пресните плодове и зеленчуци може да станат заразни при контакт със сурово месо, птици, риби или техните сокове. Слагайте ги отделно от сурово месото в количката за пазаруване, в хладилника, на кухненските плотове. Винаги измивайте пресните плодове и зеленчуци под хладка течаща вода. Не ги накисвайте в мивката, защото там може да има заразни бактерии. Не е необходимо да употребявате препарати за миене – течащата вода е достатъчна. Охлаждайте Съхранявайте пресните плодове и зеленчуци в хладилника при температура 4 градуса или по-малко. Разрязаните не трябва да остават на стайна температура повече от 2 часа. Кои плодове и зеленчуци може да причинят зарази? Пъпеши и дини Тъй като те растат на земята, кората им може да се зарази от почвата, от вода, от диви и домашни животни или от тор. Бактериите може да проникнат и по време на бране, складиране и транспортиране. Как да избираме дини и пъпеши? Те трябва да са твърди и без наранявания, през които може да проникнат бактерии. Някои от тях са по-светли от едната страна, но това е страната, на която плодът е лежал на земята и това не го прави негоден за ядене. Преди да разрежете плодовете: • Изхвърляйте дините и пъпешите, които са наранени или загнили. Не е необходимо да използвате препарати за измиването. Домати Доматите се заразяват по същия начин като дините и пъпешите. Купувайте домати, които не са натъртени или наранени. Тъй като те продължават да зреят след брането, избирайте твърди домати.
Пресните подправки - магданоз, копър, розмарин, риган, босилек, мащерка и т.н. - също растат близо до почвата и могат да се заразят с бактерии. Листни зеленчуци Листните зеленчуци, като салатата, спанака и др. се ядат както в суров вид, така и леко сварени. Те също растат на земята и в тях могат да проникнат бактерии.
Гъбите са много полезни, но и те растат на земята и в тях могат да проникнат различни болестотворни микроорганизми от почвата. Купувайте гъби, които са пресни, твърди и ненаранени. Ако са опаковани, пластмасата трябва да е на дупки, за да има проветрение и да не се създава среда за развитие на ботулизъм. Гъбите може да се съхраняват в хладилник до 5 дни в книжен плик или в оригиналната опаковка. Пресни гъби не се замразяват. Ако искате да ги запазите във фризер, преди това трябва да ги задушите. Гъбите се почистват внимателно с влажна кърпа или мека четка. Може да ги изплакнете с течаща вода и да ги подсушите внимателно с домакинска хартия. Особено внимателно почиствайте вътрешната страна на гъбите, защото там най-лесно се настаняват бактериите и вирусите. Гъбите се измиват непосредствено преди приготвянето им. При неправилна опаковка и престой извън хладилника гъбите може да причинят ботулизъм, чийто симптоми са: гадене , повръщане, диария, отпадналост и мускулна слабост. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |