Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Рак

При химиотерапия организмът се нуждае от помощ

Д-р Марчела Колева 28-09-2009
Рак : При химиотерапия организмът се нуждае от помощ - здраве, рак, онко, билки, черен дроб, хепасейв

След като са приели факта, че е необходимо да провеждат лекарствено лечение (добило популярност като химиотерапия), пациентите започват да търсят начини за облекчаване на страничните му ефекти.

Най-често задаваният въпрос на лекуващия им лекар е „Какво да ям?”.

В отговор на този въпрос дори на най-опитните лекари се налага да водят дълги дискусии и спорове с препоръките на „компетентната” общопопулярна литература.
Всъщност в мнозинството от случаите пациентите вече приемат или са взели решение да пият различни „чудодейни” билки или екстракти.

Учудващ е фактът, че повечето неподходящи диети и добавки са препоръчани от лекари, които нямат нищо общо с медицинската онкология. А нашата цел не е да противопоставим официалната медицина на алтернативната. Напротив, при компетентен и разумен подход често двата метода на лечение могат да действат в синхрон.

Много е важно да се разбере, че химиотерапията не изключва приемането на алтернативни продукти и методи на лечение, но това трябва да става в подходящото време и в адекватни дози. А по тези въпроси единствено компетентен е специалистът по медицинска онкология, който води лечението.

Комбинирането на химиотерапевтици, хормонални препарати или прицелни лекарства с подходящи билкови екстракти и/или витаминни комбинации е незаменимо, когато те са подбрани компетентно. Например приемането на стимулиращи растежа на тъканите билки по време на химиотерапия не само е неуместно, но нерядко е и опасно.

Очистващият ефект на плодовите сокове, задължително без консерванти, е незаменим помощник, но при приема на редица цитостатици не е подходящо да се пие сок от грейпфрут например.

Очистването на организма от цитостатиците става по няколко начина: през отделителната система с урината, чрез потта, посредством храносмилателния тракт. Най-мощната „лаборатория” на организма ни е черният дроб. Той е основният натоварен орган по време на лечение: антибиотично, хормонално или билково. Допълнително за затормозяване на работата на черния дроб допринасят: стресът, алкохолът, тютюнът, вредните газове, облъчването и т.н.

За да се провери функцията на черния дроб по време на химиотерапия, се правят някои кръвни изследвания. Когато в тях има промени, това говори за затормозяване на черния дроб от лечението и/или от разпадните продукти от умъртвените туморни клетки.

Очистващата функция на черния дроб може да бъде подпомогната от редица билки. Те са широко използвани в българската народна медицина: жълт кантарион, равнец - бял и жълт, турта, жиловлек.

В последните години нашумяха билки, които се използват от аюрведа медицината, например екстракт от Picrorhiza kurroa. Това растение има редица полезни действия: показва противоалергичен ефект, противовъзпалителен, подобрява апетита, регулира храносмилателния тракт, подпомага отделянето на жлъчка. Като особено ценен се смята неговият хепатопротективен и имуностимулиращ ефект. Така нареченото антиоксидантно действие на билката се дължи на aктивното веществото куткин, което „улавя” свободните кислородни радикали и потиска отделянето на кислородни аниони.

Куткин е вещество, което подпомага възстановяването на клетките на черния дроб – хепатоцитите, от вредното въздействие на различни фактори. Разработени са редица препарати, съдържащи куткин, като на българския пазар това е хепасейв. Кога да се прилага, в какви дози, в какъв хранителен и двигателен режим, е обект на обсъждане с лекуващия онкотерапевт.

Д-р Колева работи в Клиниката по онкология към МБАЛ "Царица Йоанна" - София.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg