Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Главоболие

Мигрената - главоболие по рождение

health.bg 18-05-2010
Главоболие : Мигрената - главоболие по рождение  - здраве, мигрена, главоболие, шоколад, магнезий, кафе
От векове мигрената е едно от най-неразгадаемите и често срещани страдания. За първи път се споменава за нея в египетски свитък от периода 1500 до 3000 г. преди новата ера.

Въпреки това и досега хората съвсем погрешно бъркат мигрената със силното главоболие.

Всъщност тя е комплексно неврологично състояние, свързано с централната нервна система и придружено с разнообразни физически и емоционални симптоми.
 
Мигрената се причинява от аномалии в мозъчната биохимия и не се придобива. Тя не е признак на психични проблеми, хипохондрия или последствие от някакви външни фактори. Мигрената е хронично, неврологично състояние по рождение и в повечето случаи наследено от един от родителите.

Мигрената е на девето място в списъка на причинителите на инвалидност – преди диабета или астмата.

Тъй като това състояние е генетично обусловено, хората с мигренозни пристъпи не могат да се излекуват, но могат да намалят до минимум ужасния им ефект.

Mит: Шоколадът може да предизвика мигрена при някои хора, но не при всички

Няма двама души, при които мигрената се изразява по един и същи начин. Ето защо е много трудно да се правят сравнения с другите. Освен това при различните хора мигрената се провокира от различни неща.

Широко разпространен е митът, че страдащите от мигрена трябва да избягват шоколада. Това просто не е вярно. При някои хора това евентуално може да провокира пристъп, но не при всички.

Тъй като всяка мигрена е различна, ключът към изясняването на това неприятно състояние е да се открие от какво се провокират пристъпите.

Това може да бъде чаша червено вино, промяната на времето, недоспиването или миризмата на силен парфюм.

Такива фактори могат не само да разстроят мозъка, но да го изкарат от контрол, да се получи верижна биохимична реакция, която причинява най-различни симптоми.

Мигрена или нормално главоболие?

Мигрената е болка в главата, която се появява случайно и спорадично, но всъщност не е болест. За разлика от обикновеното главоболие, мигрената се проявява по най-различен начин и почти винаги с няколко физически реакции или симптоми едновременно.

Хората с главоболие, включително породеното от напрежение, грип или мускулни спазми, обикновено не запомнят специфичните детайли от пристъпа, както страдащите от мигрена.

За разлика от тъпата болка при главоболието, 85% от страдащите от мигрена изпитват продължителна туптяща и пулсираща болка, която се усеща с всеки удар на сърцето.

Много години лекарите смятаха, че мигрената се причинява от разширяване на мозъчните кръвоносни съдове, които притискат чувствителните на болка зони.

Симптоми могат да бъдат гадене, повръщане, чувствителност към звук и светлина, парене и други странни усещания по кожата, промени в зрението, пристъп на глад, завалена реч, кървясали и сълзящи очи.

Кафе

Кофеинът е най-евтиното, просто и достъпно лекарство срещу мигрената. Той стяга кръвоносните съдове, от което болката може да отслабне. Ако почувствате, че ще получите пристъп, изпийте 1-2 чашки силно, черно кафе или някаква безалкохолна напитка с кофеин. В повечето случаи това помага.

Заради този си ефект кофеинът присъства като съставка в много лекарства срещу главоболие.

Той помага за абсорбирането на другите медикаменти и също е мозъчен стимулант, който прояснява мисълта по време на пристъп.

Mасаж

Схванати мускули или мускулни спазми причиняват много често мигренозни пристъпи. Мигрената може да се провокира от дълго седене пред компютъра или продължително шофиране, както понякога и от схващане на мускулите на лицето и скалпа, и от дълго стискане на зъбите.

Ако мигрената ви е съпроводена от мускулни спазми, е добре да си направите масаж, който ще ви отпусне.

Проучване показва, че серия от масажи – 2 пъти седмично в продължение на 5 седмици, намалява мигренозните пристъпи с 50%.

Йога

Ново проучване в Индия е открило, че страдащите от мигрена, които практикуват йога в комбинация с медитация и други релаксиращи техники, имат по-редки и по-безболезнени пристъпи. Чувството за тревожност и депресията също намаляват значително.

Магнезий

Въпреки че той не помага на всеки, приемането на този минерал ежедневно може да предотврати мигрената.

Изследванията показват, че магнезиевите добавки облекчават мигрената, включително и менструалните болки.

Магнезият отслабва стреса,  като въздейства на симпатичната нервна система и регулира нивото на кръвната захар – два от причинителите на мигрената.

И може би най-важното е, че той влияе на производството и регулирането на серотонина.

Преди да започнете да приемате магнезий обаче, трябва да се посъветвате с лекар, за да разберете дали не е противопоказно за вашия организъм, особено ако имате бъбречни проблеми. 


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg