Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Главоболие

От сандвич до секс – „невинните” причини за главоболието

health.bg 26-07-2011
Главоболие : От сандвич до секс – „невинните” причини за главоболието  - здраве, главоболие, мигрена,
При пристъп на главоболие първата реакция на хората е да глътнат някакво обезболяващо хапче, но болките могат да намалеят и дори да изчезнат, ако се опитате да разпознаете от какво са предизвикани.

Както обяснява д-р Джайлс Ерлингтън – невролог от Лондонската клиника по мигрени, физиологическото обяснение за всички видове главоболия е едно и също – фалшива аларма - една електрическа верига в задната област на мозъка се задейства погрешно и предизвиква болка. Все едно, че звъни аларма за пожар, без да има такъв.

Д-р Ерлингтън успокоява хората, които имат главоболие, че то рядко е признак за тумор в мозъка. По-малко от 1% от хората с мигрени имат някакво сериозно заболяване. Въпреки това при внезапен тежък пристъп на главоболие, придружен с температура и замаяност или загуба на паметта и слабост в едната половина на тялото, се препоръчва незабавен лекарски преглед. Прегледайте се и при драматична промяна в начина, по който ви боли глава.

Знае се, че препиването и стресът водят до главоболие. Но има и някои не толкова известни причини за това страдание, за които дори може да не подозирате:

ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ФРИЗЬОР
Оказва се, че след посещение при фризьор може да ви заболи глава. Причината е в позицията на главата ви, докато ви мият косата. Когато главата е наведена назад и вратът е изпънат по неестествен начин, се стимулира един нерв, който активира специфична групи неврони. Болката може да се появи след 1 или 2 дни и затова причината остава неразпозната. Този тип болка може да се появи и след разговор по телефона, когато слушалката се закрепва между рамото и ухото, или след седене на стол, който не подпира долната част на гърба.
 
КАШЛИЦА
Кашлицата може да засили главоболието, но съществува и понятие „главоболие от кашлица”. Освен от кашлица то се предизвиква и от някои други видове напрягане – кихане, издухване на носа или навеждане. Около 1% от главоболията се причиняват от кашляне, като при мъжете тези случаи са по-чести. Те са следствие от полученото напрежение в мозъка. Болката е остра и пронизваща и обикновено продължава от няколко секунди до няколко минути, предимно в тила.

Някои изследвания показват, че около 10% от главоболията при кашляне са индикация за някакъв проблем, като например някаква малформация. В този случай от напрежението при кашляне мозъкът слиза към горния канал на гръбначния стълб, което води до главоболие. Обикновено главоболието е придружено от други симптоми, като болки във врата, проблеми с равновесието, зрението, слуха, безсъние и шум в ушите.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg