Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Главоболие

От сандвич до секс – „невинните” причини за главоболието

health.bg 26-07-2011
Главоболие : От сандвич до секс – „невинните” причини за главоболието  - здраве, главоболие, мигрена,


СЕКС
Главоболие може да се появи непосредствено преди или по време на оргазъм. Според датски учени, 1,3% от хората получават главоболие по време на оргазъм. Тези мигрени са по-чести при мъжете, отколкото при жените, и се проявяват със стягане в тила. Причината е засиленият приток на кръв в мозъка. Това главоболие обикновено се получава при секс със случаен партньор, вероятно защото тогава възбудата е по-силна.

В редки случаи главоболие по време на секс може да се породи от кръвоизлив в мозъка, но тогава то е придружено от замъглено съзнание, сънливост, затруднени говор и преглъщане, загуба на равновесие, безчувственост на едната страна на тялото и гадене.
Това се случва по-често с хора с високо кръвно налягане или с наследствено предразположение към инсулт. Главоболие с такива симптоми изисква спешна медицинска помощ.
 
ГОРЕЩ ДУШ
При някои хора сутрешният горещ душ предизвиква главоболие. Смята се, че промяната на температурата влияе на кръвното налягане, включително и в главата, което предизвиква остра, пронизваща болка в челото. Тази болка рядко продължава по-дълго от 5 минути. Резките промени в температурата, като например плуване в студена вода или изяждането на един сладолед, също могат да отключат главоболието.

ЦИГАРИ
Цигарите понякога успокояват нервите, но пушенето може да причини главоболие, твърдят испански учени от университета в Саламанка. 59% от наблюдаваните от тях пациенти смятат, че цигарите допринасят за пристъпите на мигрена, а 71% са убедени, че пушенето по време на пристъп още повече засилва страданието. Причината е, че никотинът стеснява кръвоносните съдове в мозъка и затруднява оросяването му.

НЕДОСПИВАНЕ
Мрачното настроение, затрудненото функциониране и запаметяване имат очевидна връзка с недоспиването. Невролози от Лондон открили, че недоспиването с от 1 до 3 часа в продължение на 3 дни причинява главоболие, което може да продължи 1 час или през целия ден. Специалистите обясняват, че при недоспиване намалява серотонинът в мозъка, който е важен за органичния цикъл на съня и това причинява болката.

При друго изследване на над 1200 души, които страдат от мигрена, учени от Атланта установили, че главоболията при хора, които обикновено спят по 6 часа на нощ, са по-чести и по-силни, отколкото при хората, които спят повече.
 
ГОРЕЩИНИ
Учени от Бостън изследвали над 7000 пациенти, страдащи от главоболие, и установили, че оплакванията им се увеличават при повишение на температурите, независимо дали е лято, или зима. Според изследването, рискът от пристъп на главоболие се покачва средно с 7,5 % при всяко увеличение на температурата с 12 градуса. Смята се, че тогава кръвното налягане спада, което затруднява мозъка да регулира кръвообращението.


 

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg