Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Екстремният спорт и тежкият физически труд - бич за ставите

Петър Галев 17-02-2011
Костно-ставни проблеми : Екстремният спорт и тежкият физически труд - бич за ставите - артроза, шипове, шип, Д-р Стоян Андреев, Токуда, стави, Хондросейв, кости, мускули, хрущяли


Звучи като таблицата на Менделеев. Има ли ги тези вещества в нормалните храни?
Разбира се. Разнообразното хранене с месо, мляко и млечни произведения, зърнени храни, плодове и зеленчуци осигурява градивните елементи за здраво тяло. Но е много важно всичко да се консумира в естествен и пресен вид. Консервираните храни не са така пълноценни.
Какъв вид спорт и до каква степен е полезен за ставите и кога натоварванията стават по-скоро вредни?
Всички тъкани на опорно-двигателния апарат се кръвоснабдяват и хранят „до поискване”, т.е. когато има движение. Затова спортът е много важен. Движението в ставите е живот за тях. Но става въпрос за движение и спорт за удоволствие. Екстремното спортно натоварване и тежкият физически труд се превръщат в бич за ставите. Стига се до хронично травмиране, макар и незабележимо на пръв поглед. Следва нарушение на биомеханиката в ставата и ускоряване на дегенеративния процес. Претоварване на скелета има и при наднормено тегло. Тогава основно страдат тазобедрените и коленните стави.

Какви са симптомите при остеоартрозата?
Често процесът започва коварно и незабележимо. А когато се явят признаците, се оказва, че нещата са доста напреднали. Един от основните симптоми е болката при движение. Освен това често има скованост на ставата след кратко или по-дълго обездвижване. Много характерна е и сутрешната скованост, но до 30 минути. По-дълга скованост говори за други проблеми. Ограничените движения в дадена става също свидетелстват за остеоартроза. Срещат се крепитации (пукане), подуване и деформации в ставите.

Как се лекува артрозната болест?
Пълно излекуване за съжаление не е възможно. Но лечението забавя процеса, значително облекчава симптомите и подобрява функционалното състояние. Започва се с нестероидни противовъзпалителни средства, но за кратък период. Важен момент от лечението е приемът на хондропротектори. Те укрепват и съхраняват ставния хрущял, защото съдържат всички важни вещества за ставите. Съвременните хондропротектори имат и противоболков, противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Те могат да се приемат продължително, за разлика от нестероидните препарати. Подценяван ефект на комплексните хондропротектори е способността им да подобряват микроциркулацията в ставите. Защото е доказано, че пациентите с изявена атеросклероза обикновено имат и по-тежка остеоартроза.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg