Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Обездвижването засилва ставните проблеми

Галина Спасова 19-02-2013
Костно-ставни проблеми : Обездвижването засилва ставните проблеми - здраве, стави, движение, обездвижване,
Интервю с доц. д-р Здравко Стефанов, ортопед-травматолог, управител на МЦ „Артромедика”.

Д-р Стефанов, в миналия брой говорихме за острите травми в бита, сред които най-често е навяхването на глезенната става. Но как се появява болката в рамото например, тя е сякаш безпричинна?
Това е едно от най-тежките хронични възпалителни страдания.  Причината е в това, че раменната става е най-мобилната и освен това изпълнява функциите си срещу гравитацията –  виси. Има поддържащ апарат от мускули, които й дават необходимата стабилност. И така при натоварване на раменната става, при малки травми, които сме неглижирали, или пристъпи на възпалителни процеси в мускулите и сухожилията, стабилизиращи раменната става, започват дегенеративни промени.

Понякога не се усещат, понякога се изразяват в лек дискомфорт, понякога в по-остри болки, на които хората не обръщат достатъчно внимание. Защото травмата може да е не само остра, но и хронична, състояща се от повтарящи се малки подпрагови натоварвания и стресови въздействия върху определени структури на опорно-двигателния апарат. Рамото е именно такава става.

Какви фактори катализират хроничните дегенеративни процеси?
Хроничните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат могат да са резултат както на физически натоварвания, така и на обездвижването. Ако прекарваме много време в една и съща поза, трябва да се раздвижим за 10-15 мин на всеки два часа. Говоря за малки комплекси упражнения за раздвижване както на ставите на горните и долните крайници, така и на гръбначния стълб. Той всъщност основно понася страданията от обездвижването.

Специално внимание искам да обърна на шийния отдел. Обикновено мускулите около гръбначния стълб постепенно усилват тонуса си и изпадат в малки контрактури – т.е. фиксират определени сегменти на гръбначния стълб в порочни пози. Обикновено това е най-подвижната му част – шията. Спазъмът води до локални нарушения в кръвоснабдяването на малките ставички и с времето настъпват дегенеративни промени. Те отключват процес, чиито последствия започваме да усещаме към четвъртото си десетилетие. Упражненията за шията може да се направят и на стола, но е необходимо човек да стане и да раздвижи останалата част от гръбначния стълб.

Ако вече са налице последиците от рефлекторния спазъм, който описахте?
Алга Сан гел и лосион е подходящ при такива случаи. Характерно за лосионните форми на Алга Сан и Алга Сан Арника е, че те ефективно подобряват кръвотока. Докато Алга Сан Арника бързо възстановява отока, Алгасан лосион, нанесен с пръсти, ще доведе до бързо възстановяване на шийния отдел на гръбначния стълб, ще помогне за релаксация на мускулатурата и ще допринесе за благотворния ефект.

Във времето поради битови травми и хронични микротравми започват начални дегенеративни промени в големите стави, които засягат ставния хрущял и водят до развитието на артроза. Доста често се натъквам на това, че хората свикват да живеят с дискомфорта, болката и идват да потърсят помощ едва тогава, когато структурите на ставата са безвъзвратно увредени и единственият изход е ендопротезирането. Искам да обърна внимание, че профилактиката на хрущяла трябва да започне още в млада  възраст, за да сме жизнеспособни и да се радваме на добро качество на живот.

Какво означава това на практика?
Нека всеки, който усеща дискомфорт в ставите, да направи консултация и да започне програма, която да забави максимално дегенеративните промени. Тези комплекси съдържат разнообразни продукти и медикаменти. Изключителна е ролята на физиотерапията и кинезитерапията както за лечението на заболяванията на опорно-двигателния апарат, така и за превенцията на дегенеративните промени. Защото тези лечебни методи  поддържат мобилността, спират възпалителния процес, дават необходимия мускулен контрол, който позволява да съхраним ставите. Добре е да помним, че дегенеративните промени също са свързани с намаленото кръвоснабдяване на тъканите, задълбочаващо възпалителния процес.

Получава се порочен кръг – болка, обездвижване, редукция на кръвоснабдяването, засилване на дегенеративния процес, още по-силна болка, още по-голямо обездвижване. Тук бих желал да спомена още един продукт, който използвам, Алга Сан мобил крем. Той има в състава си и капсаицин – вещество, съдържащо се в лютите чушки, което е с доказана роля за кръвообращението. Т.е. ще повлияе на съпровождащите артрозата промени в меките тъкани. Защото дегенеративната промяна в ставата води до сковаване на меките тъкани около нея. Това е съпровождащ основното лечение препарат, който препоръчвам при хронични дегенеративни промени, свързани със скованост и ограничаване на движенията. Той може да бъде използван и в областта на гръбначния стълб.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg