Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Изненадващи причини за проблемите със съня

health.bg 02-03-2011
Сънят : Изненадващи причини за проблемите със съня  - кошмари, говорене, сън, ходене, събуждане, хормони, мелатонин


Умора през деня

Вероятна причина: Ако сте се наспали добре, умората може да е резултат от излишни килограми /причина за апнея/ или тревожност, които несъзнателно разстройват съня.

Тревожността прави съня по-повърхностен и намалява продължителността на дълбокия и здрав сън. Някои хора приемат сънливостта си през деня за естествено състояние, но това няма нищо общо с истината. Не е нормално да ти се спи през деня без причина. Това показва, че нещо не е наред.

Умората през деня може да се дължи също на хронично заболяване.

Какво може да се направи:
Д-р Стенли препоръчва да се посъветвате с лекар, ако от дълго време се чувствате сънливи през деня.

Често събуждане през нощта
Вероятна причина: Честото будене се дължи на промяна на средата, стрес или възрастта.

От еволюционна гледна точка човек спи добре, когато се чувства в безопасност, казва д-р Стенли. Всяка липса на сигурност разстройва съня.

Хората спят циклично и се събуждат съвсем за кратко в края на всеки цикъл, но обикновено си спомнят съвсем смътно за това. Ако обаче нещо ви тревожи или сте нащрек в заобикалящата ви обстановка, тези събуждания се удължават.

С напредването на възрастта хората се будят по-лесно, сънят става все по-лек и накъсан. Причината е в промените в нервната система и в хормоните.

Какво може да се направи: Избягвайте напитките, за да не препълвате пикочния си мехур и не се хранете в късните часове, за да избегнете храносмилането.
 
Прекалено ранно събуждане
Вероятна причина: Безсъние, причинено от депресия или непосредствената обстановка.

Всички мислят, че безсънието означава да не можеш да заспиш, но то всъщност е 3 вида – когато не можеш да заспиш, когато се будиш по време на съня и когато се будиш прекалено рано, обяснява д-р Стенли.

Последният вид е един от класическите признаци за депресия. Промените в обстановката също водят до ранно събуждане, защото сутрешният сън е по-лек и повече се влияе от шумове.  През първите 3 часа на нощга хората не се будят, защото са заспали дълбоко.

Какво може да се направи:
Според д-р Стенли, няма никакво значение какво се случва, ако през деня се чувствате добре. Ако смятате, че страдате от безсъние, се обърнете към лекар.

Скърцане със зъби
Вероятна причина: Скърцането със зъби представлява стискане на челюстта и яростно скърцане със зъбите, което ги износва до корен. Обикновено причината е генетично предразположение или стрес.

Какво може да се направи:
Според д-р Стенли, хората, които скърцат със зъби, трябва да се лекуват, защото това създава проблеми със зъбите и причинява неприятни главоболия. Обикновено върху зъбите се поставят гумени предпазители. Ако причината е стрес, се взимат мерки за неговото облекчаване.

Кошмари

Вероятна причина: Стресът може да причини кошмари, но по принцип те са случайно явление.

Всички имат по 4-5 сънища на нощ, но си ги спомнят, ако се събудят по време на сънуването или веднага след съня, казва д-р Стенли. Така че най-вероятно всички имат кошмарни сънища, но не си ги спомнят, добавя той.

Какво може да се направи:
Хората често свързват кошмарите със стреса, което ги напряга още повече. Въпреки че при стрес те се будят по-често, трябва да знаете, че лошите сънища са нещо обикновено, посочва д-р Стенли. Опитайте се да подобрите съня си, за да не се будите често.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg