Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Козунакът – с аромат на традиции и празник

Мирослава Кирилова 20-04-2011
Любопитно : Козунакът – с аромат на традиции и празник   - Великден, козунак, мая,
Наближава един от най-светлите и обичани празници в годината – Великден. Последната седмица от земния живот на Иисус Христос се нарича „Велика” или „Страстна седмица”, т.е. седмица на страданията, прелюдия към вечния живот.

Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат –  влязъл в Йерусалим на Цветница, Той доброволно вървял стъпка по стъпка към предначертаната Си неизбежност. И докато православната църква отбелязва чрез специални богослужения всеки ден от Страстната седмица, възпоменавайки пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста, то в българската народна традиция са вплетени обичаи също за всеки един ден от тази седмица като подготовка за празника.

Неотменна част от нашите традициите е и козунакът. Този благоуханен обреден хляб се замесва преди изгрев слънце на Велика събота (в някои краища на България се правят козунаци и на Велики четвъртък). Според Ирина Теофилова, която вече почти двадесет години прави домашен козунак за Великден, майсторлъкът идва от мерака. И при най-голямото желание обаче няма как да си направите бухнал козунак, ако не спазвате някои основни правила.

Първо: стаята, в която се замесват козунаците, трябва да е топла. Самите продукти също – от яйцата до млякото. Маята за хляб трябва да е прясна, а е за препоръчване използваните яйца да бъдат домашни, защото „те определят хубавия жълт цвят на козунака и аромата му” – обясни ни тази тънкост оправната домакиня. Оказва се, че има огромно значение какво ще е брашното. Взема се хубаво, бяло брашно (да не е влажно), което задължително се пресява, защото така позволяваме на въздуха да влезе между частичките на брашното и тестото става по-пухкаво.

Мазнината също е ключов елемент за приготвянето на сладкото печиво: „Ако искате да стане на конци – използвайте олио, ако обаче искате козунакът да бъде по-мек и хлебен – сложете свинска мас. С нея освен това козунакът се изпича по-добре” – увери ни Ирина.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg