Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Позата по време на сън може да ни разболее

health.bg 18-05-2011
Сънят : Позата по време на сън може да ни разболее  - здраве, сън, поза, болки, гръбнак,


Сънната апнея е по-сериозно състояние. Тогава гърлото се затваря напълно, което води до паузи в дишането с продължителност от 10 секунди и повече. И в този случай това се провокира от спането по гръб и гравитацията.

Учените са достигнали до заключението, че хората, които спят по гръб, по-често страдат от недостиг на кислород в кръвообращението, което е особено неблагоприятно за пациенти със сърдечни и белодробни проблеми. Тъй като тези хора дишат най-учестено в тази поза, тъканите на организма им се деокисляват. Това води до редица респираторни и съдови проблеми, включително астма и сърдечни заболявания.

Препоръки: Ако това е любимата ви поза, то си осигурете твърда възглавница. Липсата на опора за врата и раменете напряга вратните и раменните мускули и причинява болки.

Ако хъркате само, когато спите по гръб, подложете възглавница под раменете си. Това може да ви принуди да промените позата си на спане и да се обърнете на една страна или по корем.

ПОЗА НА ЗАРОДИШ/ЕМБРИОН

Добра при: Болки в кръста
Лоша при: Болки във врата, главоболия

Мнението на експертите: Много хора предпочитат да спят на една страна със свити към гърдите крака. Тази поза е много полезна за гърба.

През деня гръбначният стълб е под влияние на гравитационните сили, което натоварва прешлените. По време на сън, когато гърбът не се товари, в дисковете постъпва течност от организма, която помага за възстановяването им.

Вратът трябва да е изравнен с останалата част на тялото. С други думи възглавницата не трябва да е нито много ниска, нито много висока, за да не се напрягат мускулите и нервите на врата и да се избегне събуждането с болки в главата и врата.

За хора с болки в долната част на гърба е особено важно вратът и гръбнакът да образуват права линия, а ханшът и тазът да не се усукват. Напрежението във врата води до главоболие. А напрежението в шийните прешлени, които се намират в основата на черепа, може да пренесе болката към гърба и темето.

Препоръки: Осигурете си възглавница, която пасва точно на мястото между раменете и врата. Накарайте партньора си да легне в тази поза и вижте дали гръбнакът и вратът му образуват права линия. Поставете възглавница между коленете си, за да изправите гърба и да попречите на извиването на ханша и таза.
 
ДОЛЕПЕН ДО ПАРТНЬОРА

Добра при: Стрес
Минус: Причинява болки


Мнението на експертите: Заспиването в прегръдка с партньора сигурно е полезно за връзката. Според психолозите, дори и по време на сън физическото докосване намалява стреса.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg